Honderden roodborstfoto’s zijn er de afgelopen jaren ingezonden door de lezers van Roots. Het is duidelijk dat de roodborst de meest geliefde vogel onder de fotograferende Rootslezers is. We selecteerden tien schitterende roodborstfoto’s.
De grote troef van deze foto van Vera van der Waal is de vallende sneeuw. Door de korte sluitertijd zijn de vlokken stipjes gebleven (en geen streepjes)
Veel roodborsten worden ‘zittend’ gefotografeerd, deze starthouding is bijzonder. Foto: Elly Riemens
Prachtig deze sneeuwomgeving. De foto is van Ellen Stegeman.
Wat een fraai licht! De foto is van Pepijn van Diggelen
Mooi licht, mooie grasjes, mooi contrast scherp/onscherp. Deze roodborstfoto van Luce Vriens heeft alles mee.
Mooie kunstzinnige compositie! Foto: Margreet Nagelsmit
De reflectie is prachtig en de suggestie dat de roodborst naar zichzelf staat te kijken maakt de foto helemaal áf! Deze foto is gemaakt door Sacha Bijkerk
Misschien wel de mooiste roodborstfoto die we ooit binnen kregen, dat druppeltje aan de snavel! De fotograaf is Annie Keizer.
Vanaf oktober
Vanaf de eerste week van oktober keert het roodborstje terug in de tuin. Na half oktober stijgen de aantallen flink. Dan komen er duizenden roodborsten uit het hoge noorden naar de Lage Landen. Zij vestigen zich vooral in de stadse tuinen. Vaak kiezen ze jaren achtereen voor dezelfde stek. Zo kun je ’s ochtends vroeg nu overal hun karakteristieke tikkende geluid horen.
Waarom kiezen deze overwinteraars uit het noorden juist voor de Nederlandse en Belgische tuinen? Omdat de roodborsten die hier het hele jaar hier verblijven alle plekjes in de bossen al hebben ingenomen, zoeken veel noorderlingen hun toevlucht in de tuinen.
Overigens blijven niet alle roodborsten die hier ’s zomers hebben gebroed. Een deel vertrekt namelijk in de herfst om te overwinteren in Spanje.
Meer roodborsten
Beluister de Roots-podcast over roodborsten
Wat eten roodborsten graag en zijn ze wel zo schattig zoals ze er uitzien?
Leuke weetjes over roodborsten, kijk hier.