Rootsredacteur Paul Böhre blogt over een bijzondere vogelnestkast.
Beheerders van gebieden met veel grondbroeders worden er radeloos van. Vooral jonge vogels zijn kansloos tegen de vos. Met name langs de kust levert Reintje veel problemen op. Maar nu staat de vos toch even raar te kijken pal naast de haven van Den Helder: daar is afgelopen voorjaar een immense 5 meter hoge vogelrots verrezen. Hij kan er alleen maar omheen lopen en er aan snuffelen en hopen dat er wat naar beneden valt, zoals een jonge kluut of kokmeeuw.
Ik heb bij het vogelkijkscherm tegenover de rots afgesproken met Do van Dijck, gebiedsmanager bij Landschap Noord-Holland, de beheerder van de Balgzandpolder waarnaast de rots is gebouwd. Oeverzwaluwen vliegen over onze hoofden, lepelaars baden hun fraaie verenkleed aan de overkant van de plas, oeverlopers scheren laag over het water.
“Pal naast de Balgzandpolder startte dit voorjaar een innovatief natuurontwikkelingsproject. Op het terrein van Milieupark Oost, een samenwerking tussen gemeente Den Helder en de Vries & van de Wiel, is een experimentele vogelrots aangelegd. En met succes: het wemelt er nu al van de vogels!
Het grond- en baggerverwerkingsbedrijf Milieupark Oost ligt pal tegen natuurgebied de Balgzandpolder aan. In de Balgzandpolder is een hoogwatervluchtplaats voor vogels, vlakbij het uitgestrekte waddengebied Balgzand. Voor steltlopers, maar ook 600 lepelaars. In samenspraak met de Port of Den Helder, Landschap Noord-Holland en Milieupark Oost is overeengekomen dat het Milieupark een deel van het terrein gaat opleveren als natuurgebied. En Landschap Noord-Holland gaat dit natuurgebied beheren.
Van Dijck: “Ze hebben ons dan ook nauw betrokken bij de vernieuwende inrichting, een aanpak waarbij grond- en baggeropslag gecombineerd kon worden met de creatie van een vos-vrije broedplaats, voor bijvoorbeeld visdieven. Want veel jonge kustvogels in Nederland worden opgegeten door rovers, zoals bijvoorbeeld de vos, waardoor op het vasteland van het wad nauwelijks nog jonge vogels groot worden.
Vanaf het kijkscherm kijken we op het immense bouwwerk: een lange rots met vijf meter hoge muren dat is gemaakt van immobilisaat opgevuld met gereinigde grond en bagger, met daarop schelpen. In de muren is nestgelegenheid gecreëerd voor 150 oeverzwaluwen.
Landschap Noord-Holland ontving, via het project ‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’, financiering van het Waddenfonds om het gebied rond de rots in te richten en er één geheel van te maken met de Balgzandpolder. Rond de vogelrots is een waterpartij met een verdieping gegraven. De bodem van de verdieping van de waterpartij is op verzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voorzien van grof mineraal puin. Hierdoor ontstaat een zeer geschikte paaiplek voor de zeldzame fint (vis).
Van Dijck: “De kranen waren nog niet weg of de vogels arriveerden al. Het werkt! In totaal broeden er nu op de rots: 120-150 visdiefparen, 10 dwergsterns, 3 noordse sterns, 3 kleine plevieren, 28 kluten en 4 scholeksters. Ook komen er iedere dag minimaal 400 scholekster overtijen. In de muren zitten minimaal 150 paar oeverzwaluwen. En belangrijker nog: we hebben heel veel vliegvlugge vogels zien. Dit experiment is dus nu al geslaagd. Een super nestkast!”
Je vindt het kijkscherm en de rots langs de Oostoeverweg. Volgend voorjaar komt er een uitkijktoren.