Veel vlinders en rupsen hebben een eigen waardplant. Dat is een plant die ze nodig hebben om te groeien of om zich voort te planten. De citroenvlinder heeft bijvoorbeeld de vuilboom en de atalanta is afhankelijk van de brandnetel. Maar zijn er ook vlinders die korstmossen als waardplant gebruiken?
Kars Veling van De Vlinderstichting vertelt van wel, maar het is een selecte groep. “In Nederland zijn geen dagvlinders bekend die korstmossen gebruiken. Er zijn rupsen die korstmossen eten, maar dan praten we wel over nachtvlinders. De nachtvlinderfamilie van korstmosuiltjes bijvoorbeeld, hebben allemaal korstmossen als waardplant.”
Korstmosuilen
Er zijn heel wat soorten met verhelderende namen als lichte, donkere, groene en donkergroene korstmosuil. Ook de bruine sikkeluil eet korstmossen, maar ook algen. De rups van de paddenstoeluil leeft, zoals de naam al verraadt, van paddenstoelen zoals berkenzwam en elfenbankje, maar ook van diverse korstmossen, vooral op berken. Hoewel er dus wel zijn die korstmossen gebruiken, is het maar een erg kleine groep.”
3x waardplant & vlinders
- Europese lariks: onder meer dennenpijlstaart en dennenspanner.
- Jeneverbes: geveerde spikkelspanner en dennenspanner.
- Groot dooiermos: onder meer zwart beertje en rozenblaadje.
Meer leuke vlinderberichten
- Waarom vliegen vlinders nooit in een rechte lijn?
- Dagvlinders moeten zich eerst opwarmen in de zon voor ze kunnen vliegen, maar hoe werkt dat bij nachtvlinders?
- Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Maar zijn er ook vlinders die in drie generaties vliegen?
Lofzang op de grote vuurvlinder
In de nieuwe Roots van mei vind je een lofzang op de grote vuurvlinder, een zeldzame vlinder in Nederland. Benieuwd naar het verhaal? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”