In de nieuwe serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bjorn van Lieshout over zijn foto van een icarusblauwtje.
“Kennis van de natuur is heel belangrijk voor een natuurfotograaf. Zo zoeken icarusblauwtjes elkaar op als ze gaan slapen. Ze zitten dan met tientallen bij elkaar in de buurt, soms met z’n tweeën of drieën op een grasspriet. Dus toen ik tegen zonsondergang een groepje icarusblauwtjes zag rondfladderen, ging ik vlakbij zitten wachten, totdat ze allemaal een slaapplek hadden gevonden. Als ze eenmaal rustig zitten, zullen ze niet zo snel meer wegvliegen en is het dus veel makkelijker om ze te fotograferen. Als je ze niet verstoort kun je rustig je statief opstellen, je camera instellen en verschillende opnames maken.
Één van de icarusblauwtjes had een slaapplaats gevonden op een echte koekoeksbloem. Dat is fotografisch mooier dan de grassprieten die ze meestal uitkiezen. Het was voor mij dus geen moeilijke keuze welke van de vlindertjes ik ging fotograferen.
Nadat ik mijn onderwerp had gevonden ging ik meteen op zoek naar de zon. Waar staat hij? Hoe verlicht de zon mijn onderwerp? En hoe kan ik het zonlicht het mooiste gebruiken in mijn foto?”
Tips van Bjorn
• Fotografeer niet je onderwerp, maar fotografeer het licht! Klinkt simpel toch? En dat is het ook. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Het icarusblauwtje is weliswaar een mooie vlinder en de echte koekoeksbloem is een prachtige bloem, maar zonder het warme licht van de ondergaande zon was deze foto niet half zo mooi. Dit is ook de reden dat ik het liefst met zonsopkomst en met zonsondergang op pad ga om te fotograferen. Het licht is dan veel zachter en de lage zon kleurt alles in met rood en oranje. Zelfs de meest simpele onderwerpen leveren dan nog sfeervolle plaatjes op, zeker als je, zoals ik bij deze foto heb gedaan, gebruik maakt van tegenlicht.
• Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om te fotograferen met tegenlicht. Normaal fotografeer je met de zon in de rug, maar nu draai je het om en fotografeer je naar de zon toe. Als je de zon net buiten het beeld houdt zorgt het strooilicht voor een sfeervolle gloed op je onderwerp. Je moet wel even een paar proefopnames maken om het effect van het tegenlicht te beoordelen en je belichting er op aan te passen. Maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt wil je er steeds vaker gebruik van maken.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel op het weblog van Bjorn: Fotograferen met tegenlicht .
De foto is gemaakt met een 150 millimeter macrolens. De belichting was f/8, sluitertijd 1/160 en ISO 400.
Meer lezen over natuurfotografie? Kijk in onze onlinerubriek “Uitgelicht”.