Zo fotografeer je in de sneeuw

René Alblas

15 januari 2024 .

Als je gaat fotograferen in de sneeuw moet je een paar dingen op orde hebben, zoals je witbalans en je belichtingscorrectie. Maar soms hoeft dat niet. Handige tips voor sneeuwfotografen!

Het fotograferen in de sneeuw vergt een iets andere aanpak dan je gewend bent. Een aantal instellingen van je camera zijn belangrijk als je sneeuw fotografeert. Je moet met name de witbalans en de histogram in de gaten houden.
Sneeuw hoort in principe wit te zijn. Waarom krijg je die kleur dan niet altijd in je foto’s gevangen?  Vaak gooit de witbalans roet in het eten.

Witbalans corrigeren

Wat is precies  de witbalans van een camera? Een korte uitleg: Elke lichtbron heeft een eigen kleur licht. Zo hebben kunstlicht en natuurlijk licht elk hun eigen kleur. Het ene wat warmer met meer rood, het andere wat kouder met meer blauw. Dit worden ook wel kleurtemperaturen genoemd. Hoe warmer het licht (rood/geel) hoe lager de kleurtemperatuur. Denk hierbij aan kaarslicht of gloeilampen. Schaduw en sneeuwlicht is koud licht, het heeft een hoge kleurtemperatuur en is meer blauw.


Onze hersenen corrigeren dit automatisch. Zo lijkt een wit papiertje onder alle lichtomstandigheden wit. Een fotocamera kun je bij verschillende lichtomstandigheden corrigeren. Dit corrigeren onder verschillende lichtkleuren gebeurt met de witbalans. Je geeft als het ware met je witbalans aan welke kleur eigenlijk echt wit is op het moment dat je wilt gaan fotograferen.

Als de sneeuw die je wilt fotograferen niet wit (maar blauw) wordt weergegeven moet je dus je witbalans aanpassen. In het verleden werd dit vaak met een grijskaart gedaan (een kaart die je voor de lens hield) maar tegenwoordig kun je bij de meeste camera’s, in het menu, de witbalans op schaduw of bewolkt of kunstlicht zetten.

Overigens, als je in RAW (of NEF) werkt kun je een licht blauwzweem eventueel ook achteraf nog corrigeren, zonder kwaliteit te verliezen.

Wat is de beste belichting

Het is bij sneeuw extra belangrijk om de belichting goed te regelen. Als je in de sneeuw fotografeert kan de foto te donker worden. Door de grote hoeveelheid wit is de camera geneigd minimaal te belichten, waardoor alles wat geen sneeuw is op de foto te donker wordt. Iets overbelichten is de oplossing, maar let daarbij wel op dat je de sneeuw niet teveel overbelicht, omdat het anders een groot wit vlak zonder doortekening wordt.

Tenzij dit natuurlijk je bedoeling is. Zoals in deze foto van Kevin van den Hoven.

Natuurlijk kun je achteraf je RAW/NEF bestanden nog bewerken om de foto alsnog iets over te belichten, maar met een teveel overbelicht beeld kun je achteraf niet zo veel.

Hoe is deze foto in de sneeuw gemaakt?

Camera: Canon 400d met groothoek 11-24 millimeter lens. Sluitertijd 1/50 en diafragma f/11.

De maker Constant van Bommel vertelt: “Er lag een dikke sneeuwdeken over het landschap. Op een mooie kerstavond, enige jaren geleden, ben ik er na het diner nog even op uit getrokken. De sneeuw lag kniehoog en ik moest moeite doen om me een weg door de sneeuw te banen. Het was al laat, dus eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen had ik weinig tijd voordat het donker zou zijn.

De witbalans had ik van tevoren al goed ingesteld, zodat de sneeuw echt wit zou worden.  Ik had geen kans om het statief op te zetten en dus uit de hand foto’s gemaakt. De compositie heb ik zo gekozen dat ik de spiegeling in mijn foto op kon nemen. Tijdens het maken van de foto ben ik letterlijk door het ijs gezakt. Koud maar met een voldaan gevoel ben ik naar huis gegaan.”

Blauwe sneeuw

Om meer sfeer te krijgen kan het juist ook wel interessant zijn om de witbalans niet te corrigeren en de sneeuw wat blauwig te laten worden in de foto. De combinatie met het gele zonlicht geeft een prachtig effect. Op de foto staat de Wingerdse molen bij Oud-Alblas in de Alblasserwaard. Foto: John Stuij

Het blauw in deze foto zorgt voor de echte winterse sfeer. Foto: Marijke Bouterse.

Tips

* Neem altijd een reserve accu mee op pad. Zeker bij koud weer gaat een accu minder lang mee.
* Bewaar je reserve accu tegen je lichaam, zo blijft deze warm en gaat deze langer mee.
* Bescherm je materiaal tegen sneeuw en regen.

Lees hier meer over dieren in de sneeuw fotograferen.

Sneeuw leent zich perfect voor minimalistisch fotograferen.