In de nieuwe online-serie “Zo fotografeer je…” behandelt Bert Faber deze keer een mooi seizoensonderwerp, fotograferen in de sneeuw!
Als er sneeuw voorspeld wordt, dan word ik altijd een beetje zenuwachtig. De sfeer en de beleving in de natuur is compleet anders als de wereld wit is. Helaas komt het niet zo vaak voor. Maar als het dan zover is, moet je er ook optimaal gebruik van maken. De foto’s in dit artikel zijn allemaal op één dag gemaakt toen het wel even wit was in Nederland!
Als je op pad gaat in de sneeuw, bescherm je camera dan met een regenhoes. Zorg ook voor volle accu’s en neem doeken mee om alles droog te vegen. Bij thuiskomst is het beter om je camera even te laten acclimatiseren en niet meteen bij de warme kachel te leggen. Hierdoor kan er condensvorming in je camera gaan optreden.
Overbelichten
Eén van de belangrijkste dingen die je in de gaten moet houden: de belichtingsmeter van je camera wordt gefopt door al dat licht! De camera gaat dat compenseren met als resultaat dat je foto’s vaak grijs worden in plaat van wit. Door 1 tot 2 stops over te belichten krijg je weer prachtige witte sneeuwfoto’s. De meeste camera’s hebben een apart knopje waarmee je over of onderbelichting kunt instellen.
Nog een opmerking over de compositie in bovenstaande foto. Ik heb er bewust voor gekozen de boomstam links in het beeld op te nemen, daarmee krijg je veel meer diepte in het beeld.
Telelens
Een bomenpaadje gefotografeerd met een telelens geeft een bijzonder effect aan je foto. Het beeld wordt als het ware in elkaar gedrukt, waardoor alles veel dichter bij elkaar lijkt te staan dan in werkelijkheid het geval is. Ook deze foto is fors overbelicht om de frisse kleuren te behouden.
Details
Let ook op kleine details, zoals hier het gezicht in een berkenboom. Het gebruik van een telelens en een open diafragma zorgen voor een lekker wazige achtergrond. Hierdoor komen de vormen van de berk beter uit.
Compositie
Alleen sneeuw in je foto’s is niet spannend, probeer ook naar een fraaie compositie te zoeken. In deze foto trekken de twee lichtbruine lijnen je naar de witte sneeuwvlek en vandaar word je naar de bomen achter in het beeld geleid.
De kracht van eenvoud
Een eenvoudig onderwerp, drie grassprieten. Ze vertellen wel het hele verhaal dat er sneeuw is gevallen. Let op kleine details. Een mooi blad dat ingesneeuwd is, sneeuwklokjes die net boven de sneeuw uitkomen. Door afwisseling in je beelden te maken (veraf/dichtbij) wordt een serie veel interessanter dan alleen maar grootse landschappen.
En voor de gevorderden : Sneeuwvlokken inflitsen
In een sneeuwbui is het geweldig om te fotograferen. Je foto krijgt extra dynamiek en fotograferen in de sneeuwbui geeft een extra natuurbeleving aan je foto. Door de vallende sneeuw in te flitsen krijg je een mooi effect. De enigszins overbelichte vlokken geven een vervreemdend effect. Het beste resultaat krijg je met een relatief korte sluitertijd. In dit geval is de foto gemaakt op ISO 800, sluitertijd 1/125 seconde en diafragma f/4. Om de lens sneeuwvrij te houden is het handig om de zonnekap op de lens te plaatsen en niet tegen de wind in te fotograferen.