De afgelopen lentedagen zijn er al flink wat kevers gespot. Lieveheersbeestjes natuurlijk, maar ook het prachtig gekleurde rozemarijngoudhaantje is al gezien. Wil je zelf ook kevers herkennen? Roots tipt de net verschenen veldgids Kevers van Europa.
Goudhaantjes zijn niet alleen de kleinste vogeltjes van Europa, goudhaantjes vormen ook een groep kevers binnen de bladkevers. Voor beginnende keverkijkers zijn ze zeer aansprekend, diverse soorten zijn metaalkleurig groen, blauw of rood. Vaak hebben ze een nauwe band met hun voedselplant en dat vind je terug in de naam: groene muntgoudhaan of het rozemarijngoudhaantje, een exoot uit het Middellandse Zeegebied, die in Nederlandse steden algemeen is geworden.
Het rozemarijngoudhaantje heeft ook een plek veroverd in de nieuwe veldgids Kevers van Europa, een uitgave van de KNNV. Maar liefst 778 Europese keversoorten staan erin, allemaal met een mooie kleurenfoto en beknopt beschreven. De gids is gemaakt door Vincent Albouy, een Franse amateur-entomoloog, en zijn landgenoot Denis Richard, die onder meer arts is en medisch journalist. Dit boek maakt duidelijk dat je de wereld van de entomoloog maar door één deur kunt passeren: die van de passie én geduld. Want wat een klus is dit boek geweest.
De grootste familie ter wereld
778 kevers in een veldgids. Het klinkt veel, tot je de cijfers over kevers tot je laat doordringen. Kevers vormen namelijk de meest talrijke diergroep op aarde. Wereldwijd zijn er zo’n 400.000 soorten beschreven. Alleen al in Nederland leven zo’n 4.100 keversoorten. Veel, zeker wanneer je bedenkt dat er 17.455 insectensoorten zijn in Nederland. Bijna een kwart bestaat dus uit kevers.
Bladerend door de gids valt inderdaad de rijkdom op in kleur, maar ook in vorm en leefwijze. Er zijn kevers die in het water leven en waarvan de achterpoten fungeren als een soort roeispaan. Kevers die goed kunnen springen hebben juist sterken dijen met een veersysteem. En er bestaan zelfs kevers die uitsluitend leven op verbrande bomen en verkoolde planten. Vrienden van het vuur, worden ze genoemd.
Het is belangrijk te beseffen dat deze gids geen stappenplan biedt om een kever op naam te brengen. De auteurs presenteren een overzicht op basis van hun voorkomen en biologisch of historisch belang. Het is dus soms flink bladeren wanneer je een onbekende kever ziet in de tuin of langs het wandelpad.
Kevers van Europa, Vincent Albouy en Denis Richard, KNNV, € 38,95. Bestel de gids eenvoudig online.
Foto header: Dick Heenck