Microvakantie: 1 dag natuurwandelen op waddeneiland Vlieland

Daniël Mulder

20 juli 2020 .

Vlieland

De ultieme microvakantie is een dag wandelen op een waddeneiland. Op Vlieland bijvoorbeeld.  Je neemt de vroege boot heen, je wandelt de Roots-route en ’s avonds vaar je weer terug. Roots-redacteur Daniël Mulder deed het. “Je keert gegarandeerd terug met een hoofd vol zeewind, waddenlicht en eilandnatuur.”

Een dag wandelen op een waddeneiland. Het is een gouden tip. Neem Vlieland. Alleen de vroege reis naar de haven van Harlingen is even doorbijten. Maar dan. Je stapt op de ochtendboot. Vervolgens zwelt zachtjes de waddensymfonie aan: het geluid van meeuwen, zeewind, water, de scheepshoorn. Ruim 1,5 uur later trek je de veters van je wandelschoenen strak en ga je op pad. Voor een route van zo’n 12 km over de oostpunt van Vlieland. Een avontuur vol zomernatuur.

Vlieland

Onderweg ervaar je de rust van de zomer. De koele warmte van een naaldbos. Soms een mens, maar meestal niet. Boven op de uitkijktoren glijdt mijn blik over de Wadden. Glinsterend water. Hier en daar ligt een boot voor anker. Het lijkt of er een kleurenfilter over het landschap ligt. Het blauw, groen en geel spettert en spat. Na het bos de duinen, die vrolijk in bloei staan met paarse heide, het donzige geel van geel walstro en duinrozen. Dwars door de duinen nu. Achter de zandtoppen met helmgras roept de zee. Daar moet ik zijn.

Het zeewater kolkt en schuimt

Een strookje land omgeven door water: dat is de essentie van een eiland. Het eiland krimpt en groeit door de getijden, het eiland is een kalme hartslag. Vanaf de oostpunt op Vlieland, ook wel Witte Lid genoemd op de kaart, kun je zien dat de Noordzee en de Waddenzee echt bestaan en twee verschillende wezens zijn. Het strand op de oostpunt is steil en duikelt de diepte in. Het water kolkt er, schuimt, trekt en duwt. Je ziet twee zeeën met elkaar armpje drukken.

Roots heeft, samen met de toonaangevende bladen Columbus Travel en FietsActief, een gloednieuwe speciale editie gemaakt: In Eigen Land. Met 148 pagina’s vol praktische tips voor zowel korte uitjes als lange vakanties in Nederland. Behalve dit verhaal over Vlieland vind je In Eigen Land ook een verhaal over de Marker Wadden en het verhaal Vliefd op Vlieland. Bestel deze speciale editie nu voor slechts € 4,99. En je betaalt geen verzendkosten naar een adres in Nederland!

Terug in het binnenland. Het Bokkendal (er lopen ook werkelijk geiten, die volgens de boswachter op het eiland nogal ‘eigenzinnig’ zijn) en Vuurboetsduin zijn letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt op Vlieland. Het Vuurboetsduin is met ruim 40 meter zelfs het hoogste punt van de provincie Friesland. 109 traptreden en nog een stijgend zandpaadje brengen je naar de duintop en de voet van de vuurtoren. Vermoeide benen en een waanzinnige vogelview krijg je ervoor terug.

Vlieland

Deinende duinen

Ook weer 40 meter dalen over een bospaadje. Langs het pad fladdert een sint-jansvlinder, een zwarte nachtvlinder met bloedrode vlekken die het witte zomerlicht niet schuwt. De route krult even later als een boemerang terug en dan wandel je een stuk op de grens van bos (hier groeien zeedennen, te herkennen aan de lange naalden) en deinend duinlandschap voor je de waddendijk bereikt.

Op het wad heeft een lepelaar honger, net als een bonte strandloper. Wadvogels lijken altijd honger te hebben. VlielandDe avondboot dobbert verderop al in de haven, over een kwartier vertrekt die. Doorlopen nu. Als je onderweg niet te lang in strandpaviljoen Oost hangt, wandel je deze route vlot in een dagje.

Ik spring aan boord. Compleet uitgerust en moe tegelijk. Kort daarna klinkt die zware basstem van de boot. Op het achterdek kijk ik hoe Vlieland verdwijnt. Het witte schuimspoor van de veerboot laat zien waar ik vandaan kwam. Maar ook dat spoor lost op in zee.

Ook 1 dagje naar Vlieland?

Download dan gratis de gps-track van de wandelroute die hierboven is beschreven.

Meer wandeltips

Roots publiceert maandelijks een nieuwe natuurwandelroute, inclusief uitneembare routekaart en – beschrijving. Een overzicht van eerder gepubliceerde routes vind je hier. De nieuwste Roots-wandelroute gaat over landgoed Tongeren.

Foto’s: Marcel van Kammen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...