Doe jij mee met de Warmetruiendag op 15 februari?

René Alblas

11 februari 2019 .

Vrijdag 15 februari is het weer Warmetruiendag. De dag waarop heel veel mensen de verwarming een graadje lager zetten om energie te besparen en stilstaan bij de enorme wereldwijde energieverspilling. Al zo’n 200.000 mensen hebben zich opgegeven op de site, maar ook zonder je in te schrijven kun je natuurlijk de kachel een beetje lager zetten op 15 februari. Iedere graad lager op je thermostaat scheelt zo’n 6% energie en dus ook 6% minder CO2. Op één dag kan er maar liefst 6,3 miljoen kilo CO2 bespaard worden.

Bedrijven

Op de site van de Warmetruiendag vind je allerlei speciale Warmetruiendag-initiatieven. Je kunt natuurlijk als particulier meedoen, maar je kunt ook met je hele bedrijf deelnemen aan deze actie. Slimme werkgevers kunnen op de site ook een Businesscase Warmetruiendag invullen en daarmee berekenen wat deelname aan dit initiatief kan opleveren. Er zijn drie soorten winst mogelijk: de maatschappelijke, de financiële en de klimaatwinst. Ook overheidsinstellingen en scholen doen mee aan deze dag. Maar liefst 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het is dus heel belangrijk dat ook bedrijven en overheden meedoen!

Breien

Voor de mensen die goed met breinaalden overweg kunnen, zijn er op de site van deze dag ook een aantal breipatronen voor lekkere warme wintertruien te vinden. Als je vandaag begint kun je de trui misschien vrijdag al aan. Anders moet hij voor de Warmetruiendag van 2020 toch wel klaar zijn. De breipatronen vind je hier.

België

Ook in België kun je meedoen aan een soortgelijk initiatief. Daar wordt op dinsdag 12 februari de Dikketruiendag georganiseerd. Dit jaar staat de fiets centraal op de Belgische actiedag. Als je een dikke trui aantrekt en vervolgens op de fiets naar het werk gaat, in plaats van met de auto, is het milieueffect dubbel positief.  Alle info over de Dikketruiendag vind je hier.

Deze vos heeft geen extra trui nodig (foto Ghita Pluijmaekers)

Foto vos bovenaan: Ernst Granneman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...