In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer bespreekt Paulien Bunskoek een foto met zandstructuren.
“Eens in de zoveel tijd is het heerlijk om even een paar daagjes te vertoeven op een Waddeneiland. Ze zijn allemaal mooi, maar Texel is wel praktisch omdat de auto mee mag en met een tas vol zware fotospullen is dat wel zo prettig.
Er zijn op Texel prachtige duingebieden te vinden. Je kunt daar mooie landschapsfoto’s maken maar ik vind het vaak interessanter om op zoek te gaan naar details en structuren. In het zand van de duinen vind je er genoeg, en door regen en wind veranderen de patronen in het zand continu.
Getekend door de natuur
Door de beweging in de wind had het helmgras halve maantjes getekend in het zand. Een tekening gemaakt door de natuur zelf, dat vroeg om een foto! Ook de kleurcontrasten van de warme tinten van het gras en het wat blauwige van het zand vond ik erg mooi. De avondzon scheen nog net op het gras en het zand lag al in de schaduw en dat zorgde voor dit verschil in kleuren.
Techniek
Ik heb de foto vanaf statief gemaakt en om voldoende scherptediepte te krijgen heb ik een 24-70 millimeter lens gebruikt op 70 mm met diafragma f/8.0. De sluitertijd was 1/20 en de ISO was 200.
Tips
- Als je in de duinen gaat fotograferen let er dan goed op dat je niet ergens gaat lopen waar je nog een foto wilt maken. Voetstappen in het zand vallen erg op en kunnen een foto flink verpesten als ze niet gewenst zijn.
- Er zijn allerlei structuren in het zand te vinden, maar less is more, prop niet teveel verschillende structuren in één foto! Rust in een foto is ook belangrijk en je hoofdonderwerp verdient alle aandacht.
- Het loont om bij de ochtend- of avondzon te fotograferen, het licht is dan zachter en de kleuren komen beter uit.
Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s