Gekke ginkgo laat na een koude nacht zijn goudgele bladeren vallen

Daniël Mulder

29 oktober 2019 .

‘Wat zou het toch mooi zijn als er een ginkgobomenlaan zou bestaan, dan kun je na een koude nacht wandelen over een met goud beslagen weg. Op weg naar school, de supermarkt of je werk, waan je je even koning’, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder.

Ik bracht mijn dochters naar school. Het was een koude ochtend, de eerste van deze herfst. De lucht was staalblauw, misschien had het wel gevroren. Onderweg pakte een van mijn dochters een geel boomblaadje op en vroeg: “Wat is dit?” Vaak heb ik geen antwoord op kindervragen, maar nu eens wel: “Dat is een blad van een ginkgo. Dat is een oeroude boom die de tijd van de dinosauriërs nog heeft meegemaakt.” Ze wilde weten waar de boom stond. Mijn gelukzalige kennismoment vervloog. Er was om mij heen geen ginkgo te bekennen. Vreemd, want waar kwam dan dat blaadje vandaan?

ginkgo

De ginkgo wordt ook wel Japanse notenboom genoemd. Dit exemplaar staat in de Hortus Botanicus Utrecht en is geplant in 1770. Het is de oudste en eerste ingevoerde ginkgo in Europa. Foto: Melchert Meijer ze Schlochtern.

Op de terugweg nam ik een andere route naar huis. Ik passeerde een plek waar de stoep was bezaaid met gele bladeren. Het viel op want de rest van de stoep was keurig schoon. Het waren ginkgobladeren. Ik wilde bijna zeggen: wat een toeval, maar altijd als ik dat wil zeggen, dwing ik mijzelf te denken een uitspraak van de Britse wiskundige Augustus De Morgan. Hij stelde: ‘Alles wat kan gebeuren, zal gebeuren.’

Gouden wegen door de ginkgo

Ginkgo’s hebben de maffe gewoonte om na een koude nacht massaal hun blad te laten vallen. Dan veranderen stoepen en paadjes die onder een ginkgo liggen ineens in wegen van goud. Wat zou het toch mooi zijn als er een ginkgobomenlaan zou bestaan, dan kun je na een koude nacht wandelen over een met goud beslagen weg. Op weg naar school, de supermarkt of je werk, waan je je even koning.

Ik stond daar dus op een stukje gouden stoep en er passeerden twee vrouwen, die gingen duidelijk een wandeling maken. “Hé, wat raar, gisteren zaten alle bladeren nog aan die boom”, zei een van de vrouwen. “Dat is inderdaad wonderlijk”, antwoordt de ander. “Hoe zou dat …” Ze lopen door. De rest versta ik niet.

Volgens statisticus David Hand onderschatten mensen de mogelijkheid dat er gekke dingen gebeuren schromelijk. Maar dat ginkgo’s in een koude nacht hun blad laten varen is dus niet gek. Het is de natuur. Maar daar mag je je best over verwonderen.

Interesse in bomen? Lees dan ook:

  • Op stammen van dode of verzwakte bomen zoals beuk en berk, zie je vaak de echte tonderzwam. Wist je dat deze paddenstoelen wemelen van de kleine dieren?
  • Zin een bomenwandelroute? Roots heeft een mooie herfstwandeling over de Amerongse Berg met als thema ‘De kracht van bomen’.
  • Bloeiende fruitbomen in oktober, hoe kan dat?
  • In de nieuwe Roots van november 2019 vind je een beeldreportage over bomen van topfotograaf Art Wolfe. Je bestelt het nummer makkelijk en snel online.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...