Plastic sliertjes in een natuurgebied, wie doet nou zoiets?

René Alblas

14 maart 2019 .

In het natuurgebied Kardinge, ten oosten van de stad Groningen, zijn onlangs honderdduizenden plastic sliertjes langs de paden gestrooid. Het zijn sliertjes van plastic tassen die door een papierversnipperaar zijn gehaald.

Boswachter Reiner Hartog van Natuurmonumenten kreeg het bericht van verontruste wandelaars. Hij tast volledig in het duister wie het plastic heeft verspreid en waarom. Er is melding gedaan bij de politie. De boswachter: “We willen ze zo snel mogelijk opruimen, voordat de wind het plastic nog verder verspreidt.”

Vogels in gevaar

Haast is geboden omdat deze maand de eerste vogels beginnen met broeden. Als de vogels het plastic zouden gebruiken voor hun nesten of het aanzien voor voedsel, zou dat funest kunnen zijn. Wanneer er plastic in een vogelmaag terecht komt, heeft de vogel een vol gevoel, maar het dier krijgt geen voedingsstoffen binnen en gaat uiteindelijk dood.

Woensdag is er een grote opruimactie van de minuscule sliertjes gestart. Militairen-in-opleiding ven scholieren van een basisschool in de omgeving hebben zich aangemeld om samen met andere vrijwilligers de sliertjes te gaan verzamelen.

Wind

Maar vanwege de heftige wind van de afgelopen dagen liggen de sliertjes overal in het gebied. Mocht je de komende dagen naar natuurgebied Kardinge gaan voor een wandeling, neem dan een zakje of tasje mee waarin je nog achtergeleven sliertjes kunt verzamelen!

Meer lezen over dit mooie natuurgebied met graslanden, bossen en moerassen, klik dan hier. Er is ook een vijf kilometer wandelroute uitgezet. Er leven onder andere reeën en vele soorten zangvogels.

De sliertjes van Kardinge

Foto bovenaan: Nick Hijmensen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...