Het Egelweekend komt eraan. Tijdens dit weekend (24 en 25 september) vragen de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep Nederland om waarnemingen van egels in je tuin of buurt door te geven, ook als je geen egel ziet. Reden voor Roots om de egel te belichten via 6 prikkelende vragen: van puffende stoomtrein tot stekels tellen, en van egelpoep tot het zesde zintuig van de egel.
1 Mag je hongerige egels wel of niet melk geven?
Voordat de winter komt, gaat de egel op zoek naar voedsel om reserves te kweken voor de naderende winterslaap. Stuit je op een hongerig exemplaar, geef dan geen schoteltje melk. Hij zal het met smaak opeten, maar net als veel andere dieren mist een egel het enzym lactase, dat nodig is om het melksuiker lactose te verteren. Het gevolg: ernstige diarree en met een beetje pech de dood. Je kunt het diertje wel een schoteltje of ondiep kommetje water geven.
2 Hoe zit dat met het mysterieuze ‘zesde zintuig’?
Egels hebben een ‘zesde zintuig’: het orgaan van Jacobson. Het zit tussen het gehemelte en de neusholte. De dieren gebruiken het om nieuwe luchtjes te leren kennen: eerst wordt de nieuwe geur onderzocht, daarna produceert de egel een flinke hoeveelheid schuimend speeksel, dat hij vervolgens via allerlei acrobatische toeren uitsmeert over zijn rug. Zo wordt het orgaan weer schoongemaakt om nieuwe geurtjes te kunnen leren kennen.
Nu verkrijgbaar: Roots van september 2022
In het nieuwe septembernummer van Roots wandelen we door de uiterwaarden bij Woudrichem, verkennen we Vlaamse Ardennen en we bezoeken ‘s-Graveland. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”
3 Hoe hoog is de hartslag tijdens de winterslaap?
Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egel van 35,5° C naar 5,0° C, zakt zijn hartslag van 180 naar 9 slagen per minuut en ademt hij nog maar 3 keer per minuut in plaats van 45 keer. Zodra egels ergens in maart of april ontwaken uit hun winterslaap (die begon in november/december), verlaten ze hun met bladeren beklede holletje om op zoek te gaan naar voedsel. Het is immers zaak om zo snel mogelijk aan te sterken; egels verliezen tijdens de winterslaap zo’n 25 tot 30 procent van hun lichaamsgewicht.
4 Eén, twee… veel, hoeveel stekels hebben ze op hun rug?
Egels worden geboren met zo’n 100 stekels op hun rug. Het aantal stekels van volwassen egels kan echter uitgroeien tot wel 7.000 tot 8.000.
5 Wie puft daar zo in de tuin?
Het voortplantingsseizoen – van mei tot augustus – is de periode waarin egels de meeste geluiden maken. Ze zijn dan voortdurend actief en maken ook in hun eentje allerlei geluiden, van snuivend blazend tot snurkend. Ze maken de geluiden wanneer ze worden gestoord. Verder snuiven ze ingehouden als ze de omgeving verkennen. ‘Maar ook tijdens de paring puffen en blazen ze als een oude stoomtrein’, schrijft de Zoogdiervereniging op hun website.
6 Stap niet in egelpoep
Het kan zijn dat er een egel in je omgeving leeft, zonder dat je het diertje ziet. Let dan eens op of je egelpoep ziet liggen. Uitwerpselen van egels zijn namelijk goed te herkennen aan de onverteerbare restjes van insecten. De langwerpige keutels zijn ongeveer 2 tot 5 centimeter lang en donker van kleur. Hun behoefte doen egels niet op een vaste plek, je kunt egelpoep door de hele tuin vinden. Wist je trouwens dat er een handige poep-zoekkaart bestaat?
Foto bovenaan: iStock