Roots vogelmidweek op Vlieland

Paul Bohre

11 augustus 2020 .

Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland. In het najaar werkt het als een magneet voor de vele trekvogels die uit Scandinavië binnenkomen. De vogels ‘vallen’ daardoor figuurlijk uit de lucht en zijn vaak goed te benaderen. Maak het zelf mee tijdens de Roots vogelmidweek op Vlieland.

Op maandag nemen we vanuit Harlingen de middagboot naar Vlieland. In de haven zullen we al de eerste wadvogels en eidereenden zien. Onderweg passeren we de Richel, een grote wadplaat in de Waddenzee. Met eb liggen hier honderden gewone- en grijze zeehonden. Ondertussen speuren we de zee af naar de kleine jager, een snelle donkere roofmeeuw, die achter sterns aanjaagt totdat ze een gevangen vis laten vallen. Spectaculair als je dat ziet!

 

Eerste bladkoning

Eenmaal op Vlieland hoeven we niet ver te fietsen om leuke vogels te zien. Net buiten het dorp ligt de hoogwatervluchtplaats Westerse Veld. Hier zitten vaak groepen rotganzen, steenlopers, wulpen, tureluurs en scholeksters. Op de veldjes langs de dijk is het extra spannend, want hier kan van alles zitten: graspiepers, tapuiten, roodborsttapuiten en kwikstaarten. In de bosjes onder aan de vuurtoren maken we kans op vliegenvangers en misschien al wel de eerste bladkoning.

Vogelkijkweekend Vlieland

Op Vlieland vindt je verrassend genoeg ook flink wat bos, wat voor veel diversiteit in vogelsoorten zorgt. Foto Paul Bohre

 

Spannende oostpunt

De dagen erna gaan we bij het eerste licht naar de oostpunt van het eiland. De duinvalleien hier zijn een belangrijke aankomstplek van veel trekvogels die vanaf de Noordzee aankomen. Hier zijn vaak grote aantallen vinken, kepen en graspiepers te zien en te horen. Maar we gaan vooral op zoek naar krenten als paapje, beflijster en tapuit. En natuurlijk hopen we op schaarse soorten zoals draaihals en sperwergrasmus. Ook maken we een grote kans op roofvogels die op trekvogels jagen, zoals boomvalk, sperwer en havik.

Na het ontbijt fietsen we langzaam aan richting de westkant van het eiland: de Kroonspolders. Voor de afwisseling doorzoeken we ook de tussenliggende bosgebieden, zoals Lange Paal en Bomenland. Deze aangeplante bossen en de veldjes ertussen zijn spannende plekken voor het vinden van Scandinavische broedvogels, zoals goudhaan, vuurgoudhaan, bonte vliegenvanger en tjiftjaf. En we zetten onze oren goed open voor het horen en zien van de zeldzame bladkoning.

Vogelkijkweekend op Vlieland

Tijdens de midweek maken we kans op de bladkoning, een zangvogeltje dat iets groter is dan de goudhaan. Foto Lars Buckx

 

Kroonspolders vol vogels

De Kroonspolders behoren tot de mooiste vogelgebieden op Vlieland. Met hoogwater zit het hier vol met steltlopers zoals bonte strandlopers, rosse grutto’s, groenpootruiters en kanoeten. Met wat geluk zien we ook kleine strandlopers en krombekstrandlopers. Vanaf de dijk kunnen we de vogels goed zien en de verschillen tussen de soorten bekijken. We hopen op blauwe kiekendief en slechtvalk. In de polder zelf worden af en toe grauwe en rosse franjepoten waargenomen.

Ook zullen we af en toe over zee kijken om bijvoorbeeld jan-van-genten, verschillende soorten jagers, duikers, zwarte zee-eenden en diverse soorten sterns in de kijker te krijgen. Donderdagmiddag nemen we de boot terug naar Harlingen.

Vogelkijkweekend op Vlieland

De Kroonspolders aan de westkant van het eiland zijn een waar vogel eldorado. Foto Paul Bohre

 

Roots vogelmidweek op Vlieland

I.s.m. BirdingBreaks. De reis heeft al gegarandeerd vertrek.

Datum: maandag 21 t/m donderdag 24 september 2020.

Reisleiding: Vogelmagazine columnist  Klaas de Jong.

Prijs: vanaf € 575.

Aantal deelnemers: min. 6, max. 14.

Inbegrepen: bootreis retour, fietshuur, twee overnachtingen, maaltijden vanaf vrijdagavond.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine. Op 21 augustus verschijnt de nieuwe editie! Hou de site en/of winkel in de gaten.

Collega Daniël Mulder blogt over hoe een deel van Vlieland in zee verdween.

Laatste informatie over corona en reizen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...