Verslag Roots Extremadura reis, deel 2.
Op dag drie van de vogelreis naar Extremadura bezoeken we het Nationaal Park Monfraqüe. Een spectaculair gebied, vooral voor het zien van gieren en arenden. Met als specialiteiten de Spaanse keizerarend en monniksgier. Dat wordt smullen!
Wederom een stralende dag! We vertrekken vandaag extra vroeg in verband met het mooie eerste licht op de gierenrots in Monfraqüe. Want vandaag is dé dag voor de roofvogels. We gaan naar het Nationaal Park Monfraqüe, met kans op vele gieren en diverse soorten arenden. We rijden om 7.45 weg, na wederom een heerlijk ontbijt. Een als langs een lineaal uitgetekende kaarsrechte weg voert ons dwars door de dehesa richting het NP. Daarna volgen vele haarspeldbochten, mooie uitzichten over riviertjes en Romeinse bruggen.
Groepen gieren
Als snel zien we nieuwe reissoorten als waterhoen, blauwe eksters, maar ook de eerste gieren. Op de eerste stop bij ‘de’ gierenrots Salto del Gitano aan de oever van de Taag verblijven we twee uur. Al bij de eerste wat warmere zonnestralen gaan de vale gieren en masse op de wieken. We zien eigenlijk meteen al tientallen vale gieren, maar ook een monniksgier met takken voor zijn nest. Twee aasgieren die worden hoog in de lucht aangevallen door een slechtvalk. Ook zien we de eerste zwarte ooievaars, die ook op de rots broeden. Een landt bij de rivier, twee zitten op de rots en paren. Ondertussen ontwaken de blauwe rotslijsters. Ze zingen geregeld en geven vliegshows langs de rotswanden weg. Een zwarte roodstaart stel is ook van de partij, het mannetje laat geregeld zijn krassende zang horen. Verder horen en zien we onder andere pimpel- en koolmees, roodborst, appelvinken, zwartkop, putters, boomkruiper, winterkoning, roodstuitzwaluw en rotszwaluw.
Picknicken langs de rivier
Voldaan rijden we door richting onze koffiestop, passeren de brug over de Taag en zien hier vier alpengierzwaluwen en veel rotsduiven. We drinken koffie in Villa Real de San Carlos. We nemen hier ook meteen de lunch mee, die we verderop langs de rivier nuttigen onder de bloeiende iepen. De bomen dragen veel vrucht, waarop veel zaadeters foerageren als appelvink en putter. We zien en horen hier ook kleine zwartkop, blauwe rotslijster en groenling. Aan de overkant van de rivier rust een zwarte wouw in een boom, ook wordt in de rivier een meerval gezien van twee meter, en ontdekken we op een boom een grote vos (vlinder) en mestkever op de grond.
Baltsende keizerarend!
Dan rijden we door naar de plek der plekken voor de Spaanse keizerarend: Portiella del Tietar. Al bij aankomst zien we binnen een paar minuten een roofvogel aan komen vliegen in arendformaat, het zal toch niet… En ja, toch, het is een Spaanse keizerarend. De vogel vliegt door naar een rotstop aan de overkant van de rivier, en besluit daar keizerlijk plaats te nemen met adembenemend uitzicht op het dal. Onwaarschijnlijk mooi zijn de goudgele nek en witte schouderveren te zien. Dan komt er nog een andere keizerarend aan die uiteindelijk met een stootduik naar beneden komt. Hoe perfect kun je een bezoek aan deze plek plannen. We zien en horen ondertussen ook ijsvogels en Cetti’s zanger en nog veel meer.
Mooiste uitzichtpunt
We sluiten deze bijzondere dag af op een prachtplek: het mooiste uitzichtpunt van Monfraqüe: Castle of Monfraqüe. Even een klim maar zeker de moeite waard vanwege het uitzicht op de bergen en de vlaktes eromheen. Vanaf hier kun je met de telescoop onder andere het nest van een vale – en monniksgier zien. In fraai zacht einde-middag licht. Af en toe glijden de gieren op ooghoogte aan je voorbij. Wat wil een mens nog meer. Het was wederom een meer dan geslaagde dag met veel smiles tijdens het diner. En more to come morgen….
Ook een keer zin om mee te gaan met een Roots-BirdingBreaks reis, bekijk dan op de Roots site of BirdingBreaks site de mogelijkheden.