De eerste tjiftjaf van het jaar komt naar je toe. Die hoor je vanzelf heel hard ‘tjiftjaf-tjiftjaf’ zingen vanuit de top van een boom. Geen kunst aan. Maar naar de eerste blauwborst moet je echt zoeken; dat is een uitdaging.
Ieder jaar voor de vogelaar weer een vast ritueel. Ook voor mij. Op waarneming.nl check ik vanaf eind maart constant of hij al ergens in het zuiden is gehoord en/of gezien is. Dan is het tijd om mijn eigen ‘hotspot’ voor de blauwborst te bezoeken. Vaste stekken om ze te zoeken in de buurt van mijn huis zijn De Kerf in de Schoorlse duinen. En een ander moerasgebiedje bij Petten. De eerste helft van april is de beste tijd om ze te zoeken. Dan zingen ze volop.
Eerste zangstrofe
Een mooie lentemorgen met flink wat zon en weinig wind is de beste startpositie. Voorzichtig loop ik in mijn eentje stapvoets het gebied in. Overal zingen kneutjes, rietgorzen en winterkoninkjes. De een nog harder dan de ander. Probeer dan maar eens de eerste aarzelende zachte strofes van de blauwborst op te vangen. Net terug uit Afrika moeten ze eerst nog op zoek naar eten om weer op te vetten na de lange vliegreis.
Tropisch vogeltje
Dan hoor ik ineens vanuit een wilgenbosje een prachtig melodieus liedje omhoog komen. Voorzichtig zet ik de kijker voor mijn ogen. Een donker vogeltje zo groot als een mus zit met zijn donkere rug naar mij toe. Rechts op een takje. Eerst zit hij nog met de rug naar me toe. Als hij gaat zingen, draait hij zich vanzelf om. Zo gebeurt het. Hij zingt ineens uit volle borst en draait zich om, waarbij hij zijn blauwe torso showt. Echt prachtig. Met dat mooie blauw lijkt het wel een tropisch vogeltje. En zo is het. Een kobaltblauw gekleurd vogeltje in Nederland. De eerste blauwborst van het jaar zien is altijd weer bijzonder.
Zoeken naar de blauwborst
Check waarneming.nl voor de aanwezigheid van blauwborsten in jouw omgeving.
Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine online, de verzending is tijdelijk gratis (vermeld GRATIS bij de kortingscode). Je kunt het nummer hier ook vast een beetje inzien.
Luister tip: de Roots podcast over de blauwborst.