De pinksterbloem bloeit van april tot juni. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bloeien zij juist vroeg in het voorjaar rond Pasen en nauwelijks rond de pinksterdagen.
In Nederland en België is de soort zeer algemeen, al is ze wel sterk in aantal achteruitgegaan. Vroeger kleurde ze vele weilanden geheel roze op het hoogtepunt van haar bloei. Tegenwoordig is ze door de intensivering van de landbouw meestal beperkt tot de slootkanten. Ook komt de plant voor in gazons, vooral daar waar maaibeurten achterwege blijven.
Pinksterbloemen buigt bij regen
De pinksterbloem produceert onder in de bloemen de nectar, de bestuiving gebeurt door insecten. Ben je tijdens een regenbui buiten, let dan eens op de bloemen van de pinksterbloem, die gaan dan namelijk dicht en buigen naar beneden. Handig, want daardoor blijft het stuifmeel droog.
Sommige dieren zijn gek op de pinksterbloem, zoals de rups van het oranjetipje. De vlinder zet namelijk haar eieren af op deze plant. Er is nog een diertje dat er dol op is: het schuimbeestje, ook wel schuimcicade genoemd. De larve leeft in een schuimnestje in de pinksterbloem, daarom wordt de plant ook wel schuimkruid genoemd.
Lees nog 3 leuke weetjes over planten
1 Gebruiken vlinders korstmossen als waardplant?
2 De bosanemoon kent alleen maar liefhebbers. Hoe kan dat, vraagt foto-redacteur René Alblas zich af…
3 Hoe weet je of een bes van een plant eetbaar is of juist giftig?
Foto header: Nancy Carels