De zomertortel heeft het moeilijk. Terwijl zijn collega-duif de Turkse tortel het juist goed doet, zijn er van de zomertortel nog maar 1.400 broedparen over in Nederland. Hulp aan deze fraaie tortel is dan ook hard nodig. De Vogelbescherming is een actie begonnen, waaraan vooral buitengebied-bewoners kunnen meedoen.
De achteruitgang van de zomertortel heeft meerdere oorzaken. Onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat in het broedseizoen het dieet van deze tortels sterk is veranderd. In het verleden maakten onkruidzaden meer dan 90 procent van het dieet uit. Tegenwoordig zijn het vooral zaden van landbouwgewassen, zoals granen en koolzaad, die het dieet van deze tortel bepalen.
Onkruiden
Deze verandering komt door de sterke afname van onkruiden in het landelijk gebied door het routinematig gebruik van herbiciden. Zomertortels hebben nu veel meer moeite met het vinden van voldoende voedsel voor zichzelf en voor hun jongen. Dit geldt vooral in de eerste helft van het broedseizoen (mei en juni). Dan zijn de zaden van landbouwgewassen nog niet beschikbaar.
Daarnaast is vastgesteld dat zomertortels bijna de helft minder jongen grootbrengen dan voorheen. Door bijvoeren kunnen zomertortels hopelijk makkelijker meer jongen grootbrengen. De Vogelbescherming wil daarom samen met de bewoners van het buitengebied de zomertortels gaan bijvoeren.
Bijvoeren
Vogelbescherming roept bewoners van het landelijk gebied op om zomertortels in het komende broedseizoen bij te gaan voeren. Het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar wat vetbollen gaat ophangen. Iedere vrijwilliger wordt gevraagd zich aan te melden. Dat kan via dit mailadres: zomertortel@vogelbescherming.nl. In onderling overleg wordt dan gekeken hoe er extra voedselhulp voor de tortels kan plaatsvinden. “Het bijvoeren van zomertortels moet zorgvuldig gebeuren. Je wilt immers geen onbedoelde neveneffecten introduceren, zoals extra roofdieren die op de bijvoerplekken afkomen. Met een gedetailleerde uitleg over hoe het bijvoeren moet gebeuren, kan er optimale zorg verleend worden. Per situatie kijken we wat verstandig is”, vertelt soortspecialist Jules Bos van Vogelbescherming. “We komen graag in contact met mensen met wie we kunnen samenwerken om de zomertortel te redden.”
Noodmaatregel
Natuurlijk is het bijvoeren een noodmaatregel, bedoeld om verdere achteruitgang per direct te stoppen. Tegelijkertijd zal de Vogelbescherming erop toezien dat het internationale reddingsplan in Nederland ten uitvoer wordt gebracht. Zo moeten er structurele herstelmaatregelen komen om het leefgebied te verbeteren.
Lees hier meer over de bedreigingen en oplossingen voor de zomertortel.
Foto bovenaan: Dirk Van den Berghen