De argusvlinder is een boerenlandvlinder die in zwaar weer verkeert. Om duidelijk te krijgen waar deze vlinder nog wel is te vinden, houdt De Vlinderstichting samen met Waarneming.nl van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei een landelijke telling.
Argusvlinders houden van warme, open en bloemrijke graslanden met een gevarieerde begroeiing in hoogte. Beschutting, maar ook warme plekken om op te warmen zijn belangrijk. En juist die plekken, die ook weer niet te droog en niet te nat mogen zijn, zijn schaars geworden. De argusvlinder spot je daardoor op steeds minder plekken in Nederland. In Nederland verdween sinds 1992 zo’n 98 procent van de argusvlinders.
Om in kaart te brengen hoe gaat met deze dagvlinder wordt een speciaal argusvlindertelweekend gehouden. De uitkomsten kunnen helpen bij het beter beheren en beschermen. In het weekeinde van 20 tot en met 22 mei is de negende landelijke telling.
Zo herken je de argusvlinder
De bovenkant van zowel de voor- als de achtervleugel is oranje van kleur. De oogvlekken op de bovenkant van de achtervleugel zijn zwart en liggen in een oranje vlak. Het mannetje heeft een grote zwarte geurstreep op de bovenkant van de voorvleugel, bij het vrouwtje ontbreekt die. De onderkant van de achtervleugel is grijsbruin met scherpe bruine lijnen, een prima schutkleur dus. Een handige zoekkaart (uit 2019) met kenmerken kun je downloaden op de website van De Vlinderstichting.
Zo tel je de argusvlinder
- Download de app Butterfly Count.
- Wandel een kwartier in een rustig tempo en wanneer je een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voer je deze in met de app.
- Meer over de argusvlinder lees je op de website van De Vlinderstichting.
Meer artikelen over vlinders
- Zo rups, zo vlinder? De koninginnenpage is een prachtige vlinder, is de rups ook zo oogstrelend?
- Wil je veel vlinders zien? Dan is deze vlinderwandeling langs de Ruiten Aa bij Westerwolde een absolute aanrader.
Foto bovenaan: Laurens Danckers