Kikkerdril, is dat fotogeniek? Zeker wel, als je het maar onder de goede omstandigheden fotografeert. Je kunt deze “kikkereitjes” tot en met eind juni tegenkomen. Chris Ruijter vertelt over het fotograferen van kikkerdril.
“Onze achtertuin grenst aan het water. Op een mooie dag in april zag ik vanaf mijn vlonder ineens een paar klompen kikkerdril liggen. Speciaal voor de kinderen hebben we elk jaar een aquarium in huis staan met een klein aantal kikkervisjes erin, dus het kwam goed uit, we hoefden er niet eens de deur voor uit dit jaar! Echter, één klomp kikkerdril was helemaal omringd door luchtbelletjes, afkomstig van de onderliggende waterplanten. Ik wilde al langer een dergelijke foto maken (van bovenaf) en dit zag er wel heel gaaf uit. Dus gelijk naar binnen en de camera gepakt.
Mooie klomp
Het was nog wel lastig omdat ik telkens moest wachten op de zon om het geheel mooi ‘door te lichten’ en überhaupt voldoende licht te hebben bij een dergelijk klein diafragma. Op zich had ik dit beeld al wat langer in m’n hoofd, maar ik kwam nooit een mooie klomp tegen die zich hiervoor leende. Of het ‘hoogteverschil’ in de klomp was te groot (te vers, dus nog boven het water uitstekend) of al helemaal vol met onzuiverheden waardoor het een rommelig geheel zou worden. Maar deze was dus perfect!
Techniek
De foto is geen crop, het is dus zoals de foto is genomen. Doordat ik geen statief kon gebruiken (niet waterdicht) maar ik wel het diafragma flink dicht moest zetten (voor voldoende scherptediepte) en daarbij óók nog een wat hogere sluitertijd nodig had (bij ‘van boven’ foto’s erg belangrijk, ook al ligt het onderwerp stil), heb ik deze gemaakt op stand TAv. Dit is een ‘gecombineerde diafragma/sluitertijd’ voorkeur waarbij de camera de ISO zelf aanpast. Naar mijn weten is Pentax een van de weinige, zo niet de enige, die deze stand op de camera’s heeft zitten en voor dit soort foto’s is het perfect! Uiteraard heb je dan wel een camera nodig met uitstekende hoge ISO prestaties, en dat heeft de Pentax K-1. De lens waarmee de foto is gemaakt is een 100 millimeter macrolens. Foto is gemaakt op/met diafragma f/14, sluitertijd 1/250 en ISO 3200.”
Tip
• Gebruik een polarisatiefilter bij dit soort wateropnames. Je voorkomt hiermee hinderlijk geglim. Want waar het glimt, heb je namelijk geen details en zie je niks, alleen maar glim.