DOOR: RUBEN EVENS
Bijna één jaar geleden startten de voorbereidingen voor onze grote tocht. Vandaag (30/12) resten ons slechts 6 dagen voor de aanvang van Expeditie “solala”. Drie grote koffers vol onderzoeksmateriaal staan klaar, maar hebben we wel alles ingepakt? Zijn we niks vergeten?
In maart 2014 werd één van mijn dromen plots werkelijkheid, op zoek gaan naar een onbekende nachtzwaluwsoort. Als ervaren nachtzwaluwonderzoeker duurde het gelukkig niet lang om enkele internationale organisaties te overtuigen van de gedrevenheid waarmee ik aan deze uitdaging zou beginnen. Een gemotiveerd team en degelijke wetenschappelijke onderbouwing maakten het plaatje compleet. Aanstaande zondag reis ik dus met vijf onderzoekers af naar Nechisar National Park (Ethiopië). We vliegen eerst naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Vervolgens reizen we verder naar Arba Minch, een dorpje aan de toegangspoort van het Nationaal Park. Dat is een uur vliegen vanaf de hoofdstad.
Nechisar National Park is gelegen in de Great Rift Valley, op een hoogte van 1200 meter boven zeeniveau. De hoogvlakte herbergt een unieke vegetatie wit gras met gitzwarte kleibodem. Het 75 vierkante kilometer grote park wordt in januari ons onderzoeksgebied. Het onderzoek zal zich hoofdzakelijk toespitsen op de Nachtzwaluwen. Welke soorten treffen we er aan? In welke habitats? En hoeveel? Als kers op de taart zouden we dan graag de mysterieuze Nechisar Nightjar vinden. Daarnaast wordt een grondige inventarisatie uitgevoerd van de overige vogels, zoogdieren, reptielen en insecten in het park. Om al dat onderzoek correct te kunnen uitvoeren, is een heleboel onderzoeksmateriaal vereist. Naast de reguliere verrekijkers, camera’s en telescopen wordt nagenoeg onze volledige inboedel verhuisd: een parabool om geluiden op te nemen, mistnetten om vogels te ringen, insectenvallen, een karrenvracht batterijen, enzovoort. Drie grote, metalen koffers zijn al vol geladen, maar is het wel voldoende? Zijn we niks vergeten?
Het antwoord op deze vragen zullen we over een week kunnen beantwoorden. Wij duiken nu het onbekende in. Reacties, ervaringen en leuke verhalen uit het veld zullen de volgende weken hier verschijnen.