Hoe ga je om met de eikenprocessierups?

René Alblas

27 juni 2019 .

De eikenprocessierups is weer volop aanwezig. Was 2018 al een goed jaar voor dit lastige rupsje, door de enorme hitte van de afgelopen dagen zijn er ook dit jaar heel veel eikenprocessierupsen te vinden. Onderzoek wijst uit dat er zelfs een verdriedubbeling is.

Dit jaar zijn deze rupsen ook opvallend vaak in bossen te vinden. Het is nog onduidelijk waarom nu ook bossen gekoloniseerd zijn met eikenprocessierupsen.  In ieder geval is het belangrijk om goed op te letten tijdens een “verkoelende” boswandeling.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of op dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Foto: Jan van Herk

De overlast

Iedereen die wel eens in aanraking is gekomen met een eikenprocessierups weet hoe irritant de haartjes van dit dier kunnen zijn. Bij huidcontact dringen de netelharen van de rups  in de opperhuid met mogelijk een ernstige ontsteking tot gevolg. Binnen acht uur na het contact met de haren verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er direct contact is geweest met de rupsen gewees. Haartjes die meegevoerd worden door de wind kunnen in je kleding terechtkomen en daar voor overlast zorgen.

Nog erger is het wanneer de haartjes in je ogen komen. Als de haartjes in aanraking komen met het oogwit, kunnen ze een acute ontsteking veroorzaken.

De ergste overlast ontstaan wanneer de haartjes worden ingeademd. Bij inademing kunnen slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen optreden.

Do’s and don’ts

Wat moet je doen en vooral ook NIET doen als je in contact bent geweest met de eikenprocessierups?

• Vermijd elk contact met de rupsen. Als je ze ziet in een boom, ga er dan met een grote boog omheen.

• Draag in risicogebieden kleding die je hals, je armen en je benen bedekt. En ga niet op de grond zitten.

• Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met de rupsen of de netelharen ga dan niet krabben of wrijven. Was je huid (of ogen) goed af. En spoel je kleren grondig uit.

• Raadpleeg in geval van twijfel een arts!

• Raak de rupsen nooit aan.

• Probeer ze niet zelf te bestrijden.

• Gebruik zeker geen insecticiden want de irriterende haren blijven nog lang actief en zo blijven de schadelijke middelen nog heel lang in omloop.

• Probeer ze niet weg te spuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden.

In juli zullen de rupsen veranderen in vriendelijke vlinders die geen overlast veroorzaken.

Foto: Adriaan Holsappel

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...