Afscheid van de zomer met twee icarusblauwtjes

René Alblas

9 oktober 2019 .

Icarusblauwtjes vastgelegd op een mooie herfstavond. In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Constant van Bommel over het fotograferen van een romantisch koppel icarusblauwtjes met weinig licht.

“Herfst. De dagen worden korter,en de bomen beginnen hun bladeren te verliezen. Soms laat de zon zich nog van zijn beste kant zien. De diversiteit in de insectenwereld wordt minder naarmate de zon in kracht verliest. Op een mooie herfstdag probeer ik nog een mooie insectenfoto te maken.
Ik overweeg: zal ik met de zon in de rug of tegen de zon in fotograferen, beide methoden kunnen een prima resultaat opleveren. Eerst maar eens kijken wat ik tegenkom.

Weinig licht

Het was al begin avond toen mijn oog op een stel icarusblauwtjes viel. Dit stel zat romantisch in het laatste licht van de dag. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Met tegenlicht! Het statief heb ik laag aan de grond opgesteld. Door de schuine opstelling van mijn camera kreeg ik de beste achtergrond voor dit onderwerp. Er was niet zoveel licht dus het was zoeken naar de ideale mix van ISO, sluitertijd en diafragma. Ik wilde mijn ISO zo laag houden om ruis te voorkomen.

Technische gegevens

Ik gebruikte een Canon 70d met Canon 100 millimeter macrolens. Diafragma f/6.3 en sluitertijd 1/80, ISO 200.”

icarusblauwtjes

Tips

• Als je weinig licht hebt en je niet voor een al te lange sluitertijd kunt kiezen, moet je soms toch een hogere ISO waarde gebruiken. Moderne camera’s geven ook goede resultaten met een wat hogere ISO-waarde. Probeer jouw camera eens uit door één opname meerdere keren te maken met verschillende ISO-waardes.

• Wees niet bang voor lensflare. Lensflare is de weerspiegeling van zonnestralen in je lens. Dit kan prachtige lichtvlekken op je foto geven.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...