De Wijers: wandelen door het land van 1.001 vijvers

Daniël Mulder

16 december 2019 .

De Wijers

In het hart van de Vlaamse provincie Limburg ligt De Wijers, een natuurgebied met meer dan duizend vijvers. Veel ervan zijn in gebruik als viskwekerij, maar ook de natuur krijgt er alle ruimte. Deze nieuwe winterwandeling van Roots – die je vindt in het decembernummer – voert je  langs spiegelend water, roerdompen en vissen. Een mooie wandeltip voor de kerstvakantie.

De Wijers

De Wijers – de verzamelnaam voor een groot aantal verschillende natuurreservaten in de Lage Kempen – is een uniek wandelgebied. Het ligt in de Vlaamse provincie Limburg en als je de treden van het 15 meter hoge uitkijktoren aan de rand van het natuurreservaat beklimt, zie je per meter omhoog het landschap indrukwekkender worden. Achter de Kleine Vijver liggen meer vijvers en daarachter nog meer. Vanaf het uitkijkplateau tel je er meer dan honderd. Allemaal omgeven door lage dijkjes. Welkom in het land van de 1.001 vijvers.

Nieuwe wandelroute: dwars door De Wijers

De WijersRoots stippelde in dit landschap vol water en watervogels een wandelroute uit van 9 en 13 km. En wie hier loopt ontdekt dat De Wijers niet alleen natuur biedt, het landschap heeft ook nog een economische functie: viskweek. Nog altijd zijn er verschillende kwekers actief. De karpers worden voornamelijk geëxporteerd naar Oost-Europa, legt Michiel Aerts uit. Hij is gids van het Regionaal Landschap Lage Kempen. Toch is het vooral natuur wat je ziet. Aerts wijst op een bosschage aan de overkant van de Kleine Vijver: “Daar heeft de afgelopen jaren een koppeltje visarenden gebroed. Een beter gedekte tafel kun je niet in de buurt hebben.”

De Wijers

Grote zilverreiger

Kraamkamer voor roerdompen

Niet alle vijvers zijn gevuld met water. Zo staat de Grote Platwijer droog. Vanuit een vogelkijkhut is dat goed te zien. Op de slikkige bodem lopen witgatjes, kieviten, wintertalingen en een watersnip. Een grote zilverreiger vliegt over. Met de verrekijker scannen we de rietkraag aan de overkant. Aerts: “De Wijers is dé kraamkamer voor de roerdomp in heel Vlaanderen. Er broeden hier jaarlijks zo’n tien paartjes.”

De reigerachtige met zijn bruine, gestreepte verenpak laat zich niet waarnemen. “Je moet echt geluk hebben”, vertelt Aerts. “Roerdompen zijn perfect gecamoufleerd tussen de rietstengels. ” In de winter heb je wel de meeste kans om ze te zien. Langs de bospercelen richting de Grote Vijver is het tijd om te genieten van het kleinere grut. Groepjes staartmezen struinen de bosrand af en er steekt een grote bonte specht de weg over. Aerts: “Dit is toch een geweldige streek om te wandelen?”

De Wijers

Zelf wandelen in het land van 1.001 vijvers?

De reportage (inclusief routekaart en – beschrijving) over deze nieuwe winterwandeling vind je in het dikke decembernummer van Roots. Je bestelt deze eenvoudig online. Zoek je een winterwandeling dichter bij huis? Roots tipt Hof Espelo. Ook deze route staat in het decembernummer.

Foto’s: Koen de Langhe

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...