Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: als het hard vriest, wordt de bodem waarin mollen leven keihard. Gaan mollen dan in winterslaap? Of graven ze stug door?
Wie weleens een winterwandeling maakt over zandpaden en door graslanden, weet dat als het hard heeft gevroren, lopen best lastig is. De grond is dan namelijk keihard en veert niet meer mee onder de wandelschoenen. De vraag is dan: wat doen mollen in die harde bodem? Gaan ze in winterslaap?
Het antwoord is nee. Mollen zijn het hele jaar actief. Ze graven zelfs dag en nacht. Een mol moet dagelijks ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht aan wormen eten en daar is hij maar druk mee. Continu patrouilleert hij in zijn gangen of daar wormen in zijn gevallen en regelmatig graaft hij er een nieuwe gang bij. In februari gaan de mannetjes nog fanatieker graven. Dan maken ze lange gangen dicht aan het oppervlak tot ze in het gangenstelsel van een paarlustige buurvrouw komen.
Meer over mollen
- De vraag of ze ook graven in de bevroren bodem hebben we ook uitgezocht. Het antwoord lees je hier.
- Bekijk de korte video over de mol.
- Ook interessant: hoe vinden ze de weg in het donker?
- Uit onderzoek blijkt dat mollen in 20 minuten een grondhoop van 5 tot 6 kilo kan verplaatsen naar de oppervlakte. Dat is flink veel, want dat betekent dat hij per minuut ongeveer tweemaal zijn eigen lichaamsgewicht verplaatst! Lees meer over dit graafwonder.
Aanbieding: zin in meer leuke natuurweetjes?
Vind je natuurweetjes leuk? Dan is de nieuwe Roots-scheurkalender 2020 zeker iets voor jou. Bestel snel online. Nu voor maar € 7,99 i.p.v € 15,99!
Foto’s: iStock