Onbekende natuur fotograferen: de grote wintervlinder en muggenlarven

René Alblas

29 januari 2020 .

Roots fotoblogger Bjorn van Lieshout gaat graag op zoek naar onbekende natuuronderwerpen zoals de vrouwtjes grote wintervlinder en hangende muggenlarven. Als je die kunt fotograferen, verras je niet alleen je publiek, maar ook jezelf…

“Alles is al eens gefotografeerd. Nou ja, niet alles… maar het meeste wel. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel iemand die er een foto van heeft gemaakt. Dat blijkt wel als je een willekeurig onderwerp Googelt. Toch zijn er nog genoeg onderwerpen die de meeste mensen nog nooit hebben gezien. Ik vind het leuk om dat onbekende te fotograferen.

Natuurlijk, zo gauw het lente is, lig ik ook op de vochtige bosgrond om de eerste bosanemonen vast te leggen. En enkele weken later prijken mijn foto’s van oranjetipjes trots tussen de honderden andere oranjetipjes op Facebook en Instagram. Alleen heeft iedereen dat al zo vaak gezien. Soms is het leuk om de mensen te verbazen met iets wat ze nog niet kennen.

Meestal levert dat niet de foto’s op die de meeste ‘likes’ en ‘shares’ krijgen. Onbekend maakt onbemind. Toch wil ik ook die onbekendere planten en dieren laten zien en er iets over vertellen. Misschien ben ik een hopeloze dromer, maar ik hoop stiekem dat mensen die foto’s zien en daardoor beseffen dat er nog zoveel onbekende natuur dicht bij huis is en dat het de moeite waard is om ook deze kleine pareltjes te beschermen.

Grote wintervlinder

Heb je ooit van de grote wintervlinder gehoord? Waarschijnlijk niet. En dan weet je vast ook niet dat de vrouwtjes van deze nachtvlinders geen vleugels hebben. In november en december kun je ze vinden op boomstammen. Daar zitten ze te wachten tot een mannetje hun parfum (feromonen) heeft geroken en ze komt verrassen met een bezoek en een beetje intimiteit.

grote wintervlinder

Het vrouwtje van de grote wintervlinder, 1/20 seconde bij f/11 en ISO 400, met een 150 millimeter macrolens.

Muggenlarven

Wat je waarschijnlijk wel weet, is dat muggenlarven in het water leven. Maar heb je ze wel eens goed bekeken? Ze hebben geen vleugels of pootjes. Wat ze wel hebben is een ademhalingsbuis. Als ze dan ondersteboven aan het wateroppervlak hangen kunnen ze daarmee ademhalen. Door ze te fotograferen met behulp van een cuvet (een soort reageerbuis) kun je deze bijzondere levenswijze in beeld brengen.

Muggenlarven hangen op hun kop aan het wateroppervlak, 1/100 seconde bij f/5 en ISO 800, met een 150 millimeter macrolens

 

Muggenlarve, 1/100 seconde bij f/5.6 en ISO 800, met een 150 millimeter macrolens

Verrassende natuur

Je ziet dat er nog genoeg te ontdekken is. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook eens op zoek te gaan naar de minder bekende onderwerpen. Er is zoveel moois te vinden in de natuur. Zoveel planten en dieren waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord.

Tip

Als je zelf ook eens een verrassend onderwerp wilt vastleggen: probeer dan eerst zoveel mogelijk informatie te krijgen over een plek bij jou in de buurt (wat voor plantjes en beestjes komen daar voor). Neem vervolgens je macrolens mee en bekijk alles geduldig. Verras je publiek en misschien ook wel jezelf!

In de online-rubriek Uitgelicht vind je nog veel meer fotobesprekingen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...