Ook in de winter kun je prachtige fotomomenten hebben. Maar dan moet je ze wel grijpen, aldus Roots fotoblogger Lars Soerink. Lees zijn verslag van een heerlijke ochtend in de Biesbosch.
“De winter is voor veel fotografen geen makkelijke tijd. De natuur ramt de inspiratie er niet meteen in zodra je naar buiten stapt. Het is natuurlijk fijn om de tijd te hebben om het materiaal van afgelopen jaar nog eens op je gemak door te werken. Toch kan het enorm lonen erop uit te trekken. Zo’n wintertrip is voor mij vaak een moment van rust en reflectie – regelmatig laat ik de camera zelfs thuis om gewoon te genieten. Maar zodra het grijs plaats maakt voor de zon, is het zaak op te blijven letten. Een dampige ochtend kan rivieren en andere natte natuurgebieden in vuur en vlam zetten.
Krakeend in de Biesbosch
En zo vind ik mijzelf in de winter in de Biesbosch. De boot drijft geluidloos door de nevel en hoewel ik als adagium heb om nooit ‘dieren op hun kont’ te fotograferen maakte ik toch een uitzondering. Ja, deze krakeend werd door ons verstoord. Het was onbedoeld, als ik de vogel eerder had gezien (wat door de mist onmogelijk was) hadden we een ruime bocht gemaakt. De wegvliegende vogel heeft ook iets mysterieus, een gevoel van vrijheid: er is genoeg ruimte om in te vliegen. Met dit soort beelden is het zaak om je onderwerp wat ruimte te geven, om te kunnen ademen. De mist heeft ook ruimte nodig om de rijkdom van kleur en nuance te laten zien. Teveel inzoomen (een te sterke tele) is niet altijd beter. Ik zie veel foto’s waarin een dier nogal opgesloten zit in het kader. Ik houd er niet van dieren op te sluiten, ik geef ze graag de ruimte. Letterlijk en figuurlijk.
Na zo’n ochtend mag het een week regenen, mijn winterblues is als sneeuw voor de zon verdwenen.”
Techniek
Nikon spiegelreflex met 80-400mm f/2.8 lens op f/8. Sluitertijd 1/800 seconde op ISO 500
Tips
• Overtreed af en toe de standaardregels. Soms kan een “kont-opname” van een dier ook een prachtig resultaat opleveren.
• Denk goed na over de ruimte die je een dier wilt geven in een foto. Maak van een bepaald dier eens drie verschillende inzoom-versies: een beeldvullende versie, een foto met een beetje omgeving en een opname met veel omgeving. En bekijk thuis rustig op je computer wat het meeste recht doet aan de situatie.