Pakweg duizend papegaaiduikers bevonden zich begin deze maand in en boven de Nederlandse Noordzee. Dat volgt uit een luchttelling waarbij zo’n honderd van deze prachtvogels geteld werden.
Spotten vanuit de lucht
Om de twee maanden worden ze in kaart gebracht: de zeevogels en zeezoogdieren boven en in de Nederlandse Noordzee. Het vormt onderdeel van het monitoringsprogramma van Rijkswaterstaat, de ‘Monitoring van de Waterstaatkundige Toestand des Lands’ (MWTL). Een manier om te weten hoeveel dieren er zijn en waar, én hoe dat verandert in de loop der tijd.
De hele Nederlandse Noordzee monitoren: geen sinecure
De hele Nederlandse Noordzee bekijk je niet in één dag. Zo’n telbeurt duurt dan ook meerdere dagen. Het survey-vliegtuig vliegt in een ‘raaienpatroon’ om zo alle vogels in een nauwe band onder en naast het vliegtuig te tellen.
Slechts het topje van de ijsberg
De bijna honderd gespotte papegaaiduikers waren zeker niet de enigen. Het echte aantal dat zich begin februari op de Nederlandse Noordzee ophield bedroeg waarschijnlijk rond de duizend. Indrukwekkend en verrassend veel, als je bedenkt dat eerdere wintertellingen bleven steken bij tien individuen.
Waarom de Nederlandse Noordzee – de papegaaiduiker zal het weten
Waaróm de papegaaiduikers zich en masse bevonden in deze contreien is niet bekend. In elk geval waren ze behoorlijk verspreid over de Noordzee. De meesten werden (in groepjes) gespot zich in het noordelijk deel, ten zuiden van de Doggersbank.
Meer over deze wonderlijke duikers
- De eerdere rapporten van het MWTL kun je terugvinden via de publicatiedatabank van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – met de zoekterm ‘zeevogels’.
- In een herfststorm vorig jaar spoelden een papegaaiduiker en jan-van-gent aan bij Rotterdam.
- Natuurfotograaf Inge Duijsens vertelt over haar portret van een papegaaiduiker met zijn bek vol zandspieringen, op de Farne eilanden in Noord-Oost Engeland.
- Roots-redacteur en vogelaar Paul Böhre reisde eerder af naar de Farne eilanden en stelde vast: een papegaaiduiker spotten is zo makkelijk nog niet.
BRON: NATURE TODAY | BUREAU WAARDENBURG
BEELDEN: DANIËL BEUKER | JOB DE JONG (BUREAU WAARDENBURG)