Wat een vraag: hoe ontstaat dit patroon op een boomstronk?

Daniël Mulder

29 januari 2021 .

warrige draad

Roots-lezer Amabile Lena stuurde een vraag in voor de rubriek Wat een vraag. Zij wil graag weten wat het patroon is dat ze zag op een boomstronk in de Maasduinen. Bomenkenner Bert Maes geeft antwoord.
warrige draad
Dit prachtige en curieuze patroon, zoals in deze eikenstam is te zien, wordt ook wel een warrige draad genoemd. Normaal lopen houtvezels regelmatig, maar soms draaien ze onder invloed van zijtakken alle kanten op, zoals je op deze foto goed kunt zien.

Waarschijnlijk is de oorzaak deels genetisch, omdat bepaalde bomen het meer vertonen dan andere. Bij walnoten levert het warrige draad trouwens fraai fineerhout op voor meubels.

Heb je ook een natuurvraag: stuur deze dan naar de redactie. We proberen alle vragen te beantwoorden.

In deze bijzondere verhalen spelen bomen een rol

  • Op stammen van dode of verzwakte bomen zoals beuk en berk, zie je vaak de echte tonderzwam. De paddenstoel speelt een belangrijke rol in de kringloop van het bos. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat de echte tonderzwam wemelt van het leven: maar liefst 600 soorten vliegen en kevers trekt deze houtzwam aan.
  • Roots-redacteur Paul Böhre deed in februari 2020 een wel heel aparte strandvondst bij Hargen aan Zee: een boomstam vol eendenmosselen. Niet alleen bijzonder fotogeniek, achter de naam schuilt ook een apart verhaal.
  • Je kunt de wereld verkennen met een Lonely Planet in de hand, maar er is een alternatieve gids: Een reis om de wereld in 80 bomen.

Nog meer leuke natuurvragen (en antwoorden) vind je in het nieuwe februarinummer van Roots. Bestel deze eenvoudig online. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Foto’s: Amabile Lena

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...