Beeldend kunstenaar Erik van Ommen bewoont met zijn vrouw Wilma Brinkhof een oude pastorie in het pittoreske Drentse dorpje Vries. De bijbehorende grote tuin eromheen wordt stapsgewijs ingericht als vogeltuin. Speciaal voor Roots portretteert Van Ommen iedere editie een vogel die hij ziet vanuit zijn atelier: Eriks tuinvogels.
Het is inmiddels zo’n dertig jaar geleden dat vogelillustrator Erik van Ommen bij een antiquariaat het boek Fair Isle’s ‘Garden’ birds op de kop tikt. Van Ommen: “Een ongelooflijk leuk boekje vol kleine illustraties. Hierin somt schrijver en vogeltekenaar John Holloway alle vogels op die hij in en rond zijn achtertuin ziet op Fair Isle, een van de Shetland-eilanden, ten noorden Schotland. In vijf jaar tijd komt hij tot een magnifieke lijst van wel 177 vogelsoorten, de droom van iedere vogelaar. Hij doet er dan ook alles aan om zijn tuin geschikt te maken voor vogels. Zelfs ploegen en graan inzaaien om bijvoorbeeld gorzen te lokken. Dit bijzondere boekje en de lange tuinlijst maakten meteen diepe indruk op mij. Hoe mooi zou het zijn als wij ook zo’n vogeltuin rondom het huis zouden kunnen realiseren?”
Pastorie met uitstraling
Jarenlang zijn Van Ommen en zijn vrouw Wilma Brinkhof op zoek naar een geschikte locatie om hun vogeltuindroom waar te maken. Op een dag, nota bene op Van Ommens verjaardag, ontdekken ze tijdens een fietstocht een te koop staande pastorie met bijbehorende tuin in het Drentse dorpje Vries. Brinkhof: “Eén blik over de schutting en we waren direct verkocht: een huis met uitstraling, een tuin met een zee van ruimte, een bijgebouw dat prima dienst kan doen als atelier. De rest is geschiedenis. We trokken er in 2008 in. Maar er moest veel gebeuren om het bewoonbaar te maken. Ook de tuin moest flink op de schop om zoveel mogelijk soorten vogels aan te trekken.”
Acrobatische houtduif
Een van de eerste stamgasten zijn twee houtduiven. “Ze komen steeds snoepen van de overvloedig aanwezige vlierbessen die net rijp zijn”, aldus Van Ommen. “De duiven hangen als koolmezen aan pindasnoeren acrobatisch te doen om erbij te kunnen. Regelmatig zakken de vogels even af naar een van de drinkbakken om te drinken of een uitgebreid bad te nemen. Dit zijn de eerste studies die ik maakte van vogels in onze vogeltuin in wording, tussen het klussen door.”
Eriks tuinvogels: nieuwe serie in Roots
Een bevriend tuinontwerpster helpt ze hun vogelparadijs waar te maken. Ze fantaseert over een moestuin, een pitruswei met daarin gemaaide paden en vlindervakken. Op haar tekeningen schetst ze vogelbosjes met besdragende struiken als kardinaalsmuts, Gelderse roos, bottelroos, rozenbottel en Drenst krentenboompje. Stammetjes worden omgekeerd, struikgewas ontward. Van de vele keien en stenen die tussen het groen liggen, wordt een muurtje gebouwd. Van Ommen: “Inmiddels zien we vaak de prachtige gaai, broedt er zelfs een ooievaar in onze tuin en hebben huiszwaluwen hun nestje tegen het huis bevestigd. Met de huiszwaluw, een van mijn favoriete vogels, is de serie begonnen. In het juli-augustus nummer van Roots schrijven we over Eriks eigen ‘tuinooievaars’. Drie jongen zijn er deze zomer uitgevlogen. Hoe bijzonder is dat! In september gaat het over de putter, in oktober over de kramsvogel en in november de staartmees. De serie gaat een jaar door.
De Roots edities waarin Erik tekent zijn te bestellen via de Roots shop.
Op zijn website veel meer informatie over Erik en zijn werk.
Zelf ooievaars zien? Roots geeft je 5 hotpots ooievaars.