De 5 papegaaien en parkieten van Nederland

Marloes Blom

20 juli 2021 .

Rose ringed Parakeet

Van oorsprong is Nederland geen ‘papegaaien-en-parkieten-land’. Maar ja, zo’n vogel verkiest weleens het vrije luchtruim boven een kooi. Inmiddels leven deze 5 soorten hier als vrije vogel.

De 5 papegaaien en parkieten van Nederland – in toenemende talrijkheid

5. Eén geelvleugelara, genaamd Nape, in Haarlem. Hij is de laatste der Mohikanen. Eerst
waren ze met een groep. Generaties Haarlemmers kregen in het verleden een familielid op bezoek in hun tuin.
4. Eén Senegalpapegaai in het Groninger Noorderplantsoen, genaamd Randy. Al bijna twintig jaar in het park en eenzaam. Een tijdje had hij gezelschap van een halsbandparkiet, maar die is weer vertrokken.
3. In Apeldoorn en omstreken zitten tientallen monniksparkieten. Ze nestelen in groepen en bouwen enorme nesten. Elk paartje heeft meerdere kamers. Ze wonen er ook buiten de broedtijd.
2. Amsterdam en Haarlem worden opgeluisterd door zo’n 250 grote Alexanderparkieten, de grote neven van de halsbandparkieten. Ze hebben een grote, volledig rode snavel, een rode vlek op de vleugels, en hun halsband is zwart aan de onderkant.
1. Vrijwel overal in Nederland vind je de succesvolste soort, de halsbandparkieten. Hun populatie bestaat uit ongeveer 20.000 exemplaren. Ze zijn een slag kleiner dan de Alexanders, maar lijken er wel op. De grootste en lawaaierigste groep woont op het eilandje in de Hofvijver. Naast het torentje van premier Rutte.

Halsbandparkiet

De halsbandparkiet nestelt in bomen in het Amsterdamse Vondelpark. Foto: iStock

Asiel in de stad voor deze zwaar bedreigde kleurrijke vogels

Dat deze papegaaiachtigen hier floreren is een goede zaak, stelt bioloog Roelant Jonker. Ze horen immers tot de zwaarst bedreigde diersoorten – als gevolg van de grootschalige ontbossing. De stad is een soort veilig reservaat voor ze. Maar dan nog vergt het behoorlijk wat inventiviteit om er goed te gedijen. Jonker richtte stichting City Parrots op. Die tracht die papegaaien- en parkietensoorten te behoeden voor uitsterven, door ze asiel te bieden in de stad.

Meer lezen

  • Redacteur Paul Böhre is ietsje minder gecharmeerd van de vliegende groene herriemakers – lees hier zijn blog.
  • In 2016 was de halsbandparkiet al bezig aan een enorme opmars.

Tekst: Marjolein van Rotterdam
Foto bovenaan: iStock

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...