Waarom insecten smullen van ‘plantenzweet’

Marloes Blom

29 september 2020 .

plantenzweet

Bij guttatie perst de plant water met voedingsstoffen naar buiten. Foto: iStock

Eindelijk weer eens goed nieuws aan het insectenfront. Wetenschappers ontdekten dat insecten zoals bijen en vliegen zich óók voeden met de kleine druppels die plantenbladeren afscheiden. Die druppels ‘plantenzweet’ zitten, klein als ze zijn, bomvol voedingsstoffen.

Zwetende planten

Planten zuigen met hun wortels water en mineralen op. Als er onvoldoende van dat vocht kan verdampen (nadat de plantcellen zich al hebben gevuld met water), wordt het overschot aan vocht naar buiten geperst. Dat proces heet guttatie; op deze kennisbank van gewasverzorging lees je er meer over. Die ‘zweetdruppeltjes’ aan de randen en puntjes van bladeren zie je vooral ’s ochtends. Dan worden de planten actiever en is de luchtvochtigheid nog hoog. Dat die kleine drupjes mineralen bevatten was al bekend. Maar dat ze niet alleen dorst lessen maar ook enorm voedzaam zijn is nu pas ontdekt, aldus de Spaanse entomoloog Cesar Rodriguez-Saona van Rutgers University.

plantenzweet

Bij guttatie perst de plant water met voedingsstoffen naar buiten. Foto: iStock

Onderzoek bij bosbessenplanten

De wetenschappers deden hun ontdekking door guttatie druppels te verzamelen van bosbessenstruiken. Sommige insecten gaven ze dat ‘plantenzweet’, anderen gaven ze water. Dat deden ze bij insecten met drie verschillende voedingspatronen: een herbivoor (Aziatische fruitvlieg), een parasitaire wesp en een roofinsect (een gaasvlieg). Ze vergeleken de levensduur en vruchtbaarheid van de insecten die ze plantendruppels gaven, met die van insecten die ze gewone waterdruppels gaven. De precieze werkwijze lees je hier (in het Engels).

plantenzweet

Een fruitvlieg nipt van een guttatie druppel. Foto: Pablo Urbaneja-Bernat

Voedzame zweetdruppeltjes

De insecten die het ‘plantenzweet’ hadden gekregen leefden langer en zorgden voor meer nageslacht. En dat is extra goed nieuws, omdat die voedzame drupjes gedurende het hele groeiseizoen worden uitgescheiden. Terwijl dat andere voedzame stofje, nectar, niet zo lang verkrijgbaar is. Bovendien trekken de ‘zweetdruppeltjes’ insecten aan die planten beschermen tegen plantenziekten – zo gaan ze mogelijk ook nog eens ziekten tegen in gewassen. Behoorlijk nuttige kleine druppeltjes dus. Dan weet je dat ook weer, de volgende keer dat je een bij of mier ziet nippen van zo’n drupje. Hij krijgt zo een fijne dosis koolhydraten en eiwitten binnen.

Meer lezen

Foto bovenaan: Getty Images

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...