Bijna twee eeuwen lang was hij verdwenen, maar inmiddels woont de bever verspreid over heel Nederland. Staatsbosbeheer meldt dat hij steeds vaker wordt gezien buiten de geijkte gebieden. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met dit bijzondere knaagdier in de vorm van zeven beverweetjes.
Betere tijden voor de bever: 3 oorzaken
De bever voelt zich allang niet meer alleen thuis in de Biesbosch – de plek waar hij met succes werd uitgezet na bijna twee eeuwen afwezigheid. Mede dankzij waarneming.nl is bekend dat hij ook rondzwemt in bijvoorbeeld Utrecht, Brabant en Limburg. Geef ‘m eens ongelijk, als je van bijvoorbeeld de mooie Hemelbeek in het Bunderbos je woonplaats kunt maken. Alleen in Noord-Holland is hij nog niet opgedoken. Die verspreiding over (bijna) heel Nederland – zie verspreidingsatlas.nl – zit ‘m in drie dingen, aldus Staatsbosbeheer:
- wegtrekkende jonge bevers: die zoeken hun heil verderop omdat het hen wat te dichtbevolkt is qua andere bevers
- betere verbinding tussen natuurgebieden & betere waterkwaliteit
- geen natuurlijke vijanden – afgezien van de wolf
7 weetjes over de bever
De bever staat bekend om de indrukwekkende burchten en dammen die hij bouwt. Maar wist je ook dit al over ‘m?
1. Hij weegt tot wel 36 kg bij een lengte tot 1.25 m – inclusief staart. Daarmee is de bever het grootste knaagdier van Europa.
2. Samen met de zeehond, de ree, het edelhert, en het wilde zwijn vormt hij de Nederlandse ‘Grote Vijf’.
3. Zijn tanden zijn vlijmscherp en knaloranje. Het tandglazuur bevat namelijk ijzer, dat roest in het water. Kan hem het schelen – hij kan er enorm goed bomen mee om knagen. Dat leidt weliswaar tot snelle slijtage, maar ook dat is geen probleem voor de bever.
4. Hij is énorm behaard – lees hier hoe harig precies.
5. Hij zet zijn geschubde platte staart voor van alles in. Hij gebruikt ‘m als roeispaan in het water en als tafeltje en hulpmiddel voor balans op het land. Maar óók als opslag voor vetreserves in de winter, en als alarmsignaal. Door met z’n staart op het water te slaan waarschuwt hij andere bevers voor gevaar. Een behoorlijk multifunctionele staart dus.
6. Hij levert een enorme bijdrage aan het landschap- en waterbeheer; hij houdt bijvoorbeeld de boomgroei in toom en zorgt voor een diverser landschap. Door zijn eigen bevermeertje te creëren vergroot hij zijn voedselvoorraad met nieuwe waterplanten. Bovendien maakt hij zijn woonplek aantrekkelijker voor andere dieren – onderzoekers bestempelden de bever daarom onlangs als ecosystem engineer.
7. Aan zijn achterpoten heeft de bever een teen met twee nagels. Met die extra nagel kan hij zijn dikke vacht goed kammen en waterdicht maken door er bevervet over uit te smeren – dat ziet er zo uit.
Meer lezen
- Landschapsarchitect en ecosysteem ingenieur of niet, het geknaag van de bever kan ook leiden tot problemen. Met de dijken, bijvoorbeeld. Het Waterschap Limburg werkt daarom samen met vrijwillige ‘beverwachters’ – die beperken de door bevers veroorzaakte overlast en voorkomen zo dat de dieren worden afschoten…
- In de folder ‘Bevers in de Biesbosch’ lees je alles over dit knaagdier
- David Attenborough bezocht de Amerikaanse bever voor BBC Earth – je ziet het hier
CREDITS: BRON: O.A. STAATSBOSBEHEER.NL | BEELD: iSTOCK