Internationale Dag van de Jaguar: 29 november

Marloes Blom

24 november 2020 .

dag van de jaguar

Een jaguar en haar welp I Foto: iStock

Hij is pijlsnel, oersterk en knap om te zien: de jaguar. Maar goed gaat het allerminst met deze ongekroonde koning van de jungle. Vandaar de Internationale Dag van de Jaguar, op 29 november.

Zo slecht gaat het met de jaguar

Ooit leefde deze grote katachtige in 21 landen in Latijns-Amerika. Zijn leefgebied strekte zich uit van het Zuiden van de Verenigde Staten tot Zuidelijk Argentinië. Maar inmiddels is hij in El Salvador en Uruguay uitgestorven, en vecht hij in het Zuidwesten van de Verenigde Staten voor zijn bestaan. Het geschatte aantal jaguars wereldwijd is zo’n 173.000.

jaguar

Een jaguar bij het water | Foto: Stan Petersen / Pixabay

Enige vijand: de mens

Dat de jaguar vecht voor zijn voortbestaan komt dus deels doordat zijn leefgebied halveerde. Noodgedwongen valt hij vaker vee aan om zo aan voedsel te komen, en wordt vervolgens zelf gedood door de boeren. Ook worden er steeds meer jaguars gestroopt vanwege de vraag naar zijn lichaamsdelen voor verwerking in (traditionele) Chinese medicijnen. De vraag naar, en handel in, zijn lichaamsdelen neemt toe. Dat hangt samen met de toename van Chinese bedrijven – en daarmee Chinese werknemers – in Zuid- en Midden-Amerika, aldus wetenschappers eerder dit jaar in Conservation Biology.

Internationale Dag van de Jaguar

Dit is de derde keer dat dit dier op een speciale dag in de spotlights wordt gezet: de Internationale Dag van de Jaguar werd in 2018 gelanceerd op de biodiversiteitstop in Sharm-El-Sheikh, Egypte. Initiatiefnemers zijn 14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika en natuurorganisaties waaronder het WWF en het UNDP – het ontwikkelingsprogramma van de VN. Samen kwamen ze tot het ‘Jaguar 2030 New York Statement’. Doel: een ‘jaguarcorridor’ realiseren door 30 belangrijke leefgebieden (beter) te beschermen en met elkaar te verbinden.

dag van de jaguar

Een jaguar en haar welp I Foto: iStock

Jaguarcorridor: veilig leefgebied voor de jaguar – van Mexico tot Argentinië

Zijn grootste vijand is de mens, dus daarin schuilt ook de oplossing. De landen moeten samenwerken, met elkaar en met natuurorganisaties. Om zo oplossingen te zoeken voor jaguar-mens conflicten. Daarvan plukt niet alleen de jaguar de vruchten, zo somt WWF op – de jaguarcorridor leidt ook tot:

  • Behoud van de bossen – dus zuurstof
  • Waarborgen van de diversiteit
  • Behoud van het cultureel erfgoed van de Amazone
  • Stimulering eco-toerisme – en daarmee grotere kans op betere leefomstandigheden van inheemse volkeren

Meer lezen en zien

BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | STAN PETERSEN / PIXABAY

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...