Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Scholekster terug in de wijk

Je kunt hem een dezer dagen weer verwachten in de woonwijk: de scholekster. Een opvallende en vooral ook luidruchtige verschijning die tegenwoordig zelfs op platte daken in de stad broedt.

Vogels

Vogels

Boerenzwaluw terug

De komende tijd keren ze weer terug op hun vertrouwde broedplekken: boerenzwaluwen. En kun je weer naar hun vrolijke gekwetter luisteren. Zwaluwen zijn de echte lentebodes!

havik
Vogels

Nu te zien en te horen: de havik

Hij is ultrasnel en megasterk, én hij momenteel te zien en te horen: de havik. In februari en maart is het namelijk paartijd bij de haviken. Ze roepen veelvuldig en maken opvallende baltsvluchten.

Vogels

Miauwende buizerds

De komende dagen, als het rap warmer wordt, gaan buizerds hun territorium afbakenen. Dat doen ze door hoog in de lucht miauwende geluiden te maken op elkaar te duiken. Je kunt dit op veel plekken zien en horen, want de buizerd is inmiddels onze succesvolste broedende roofvogel.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

Vogels

Ranke waterral

De waterral is een prachtige moerasvogel, die zich normaliter zelden laat zien. Maar juist nu in de wintermaanden, maak je een extra grote kans. Al zal je hem vaker horen: hij gilt hard en dat klinkt als een big!

Vogels

IJsvogels haten ijs

IJsvogels zijn helemaal niet winterhard, sterker nog: ze haten ijs. Als het langer vriest, zoals nu, gaan ze op zoek naar open water, zoals bij sluizen, in duinrellen of bij wakken. Je maakt op deze plekken de komende dagen een extra grote kans om de ijsvogel te zien.

Vogels

Spechten roffelen erop los

Spechten zingen niet, maar roffelen luid en duidelijk om hun territorium uit te zetten en vrouwtjes te lokken. Dat doen ze juist nu, je hoort ze momenteel echt overal in het bos. Meteen dé kans om er ook een te zien!

kolganzen
Vogels

Kolganzen: honkvaste wintergasten

In Nederland overwinteren jaarlijks 800.000 kolganzen, ruim twee derde van de wereldpopulatie! ‘Ze zijn flexibel en kunnen snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.’ Roots sprak met onderzoeker Kees Koffijberg.

Vogels

Zeldzame goudoogjes bij Camperduin

Een groep zeldzame dwergganzen is afgelopen week gezien in de polders bij Schoorl en Camperduin. Ze worden ook wel goudoogjes genoemd vanwege het goudgele randje rond de ogen.