In de ban van stilte: in gesprek met stilteambassadeur Petra Speelman
In de natuur ervaar je de stilte het beste. Natuurgeluiden versterken de stilte-ervaring, aldus stilteambassadeur Petra Speelman.
In de natuur ervaar je de stilte het beste. Natuurgeluiden versterken de stilte-ervaring, aldus stilteambassadeur Petra Speelman.
Wie in november op een verlaten strand rondbanjert, maakt kans op het vinden van het bijzondere zandtulpje, een apart paddenstoeltje. Je vindt hem vooral tussen oud helmgras. Lees hier waarom.
Maak in Roots november uitgebreid kennis met de amanietenfamilie. Waaronder de groene knolamaniet: de giftigste paddenstoel ter wereld, die zich gestaag uitbreidt….
Ze worden ook wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd: de wasplaten. Omdat ze prachtige kleuren en vormen hebben. Het is nu de tijd om ze te zoeken, lees hier waar.
Een spookachtig witte kerkuil in het maanlicht. Duistere kraaiensilhouetten tussen de kale takken en nerveus fladderende vleermuizen. Een nachtelijke wandeling in het late najaar geeft je een halloweengevoel. Maar ook voor de echte horrorstory’s moet je in de natuur zijn, je leest er alles over in Roots november, online een voorproefje.
Kom je de komende weken deze geleiachtige ‘hotlips’ tegen, wees dan niet bevreesd. Het is de zeepaddenstoel, een ongevaarlijke kwal die vooral in het najaar aanspoelt op onze stranden.
De natuur is niet zo onschuldig als het soms lijkt, huiver in Roots oktober mee met horrorverhalen én -beelden. Maar geniet óók van ‘s werelds mooiste vogelfoto’s en verrijk je kennis over amanieten, een giftige paddenstoelenfamilie. Verder uiteraard prachtige herfstwandelingen, deze keer in Brusselse Zoniënwoud & de Drentse Hondsrug. Plus: podcastvogel van de maand, de mooie kleine zwaan. Dat en veel meer, in Roots november. Drie onderwerpen uitgelicht.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
Zonnestralen die in bundels op de aarde vallen. Juist in de herfst zie je het vaak. De ene keer noem je het zonneharp, de andere keer een jakobsladder. Dat zit zo…
Deze maand kun je op diverse plekken weer de fascineren bronst van damherten horen. Het geluid lijkt op afstand wel op knorrende varkens. Lees hier waar je dit machtig mooie natuurfenomeen zelf waar kunt nemen.
‘Ik vond het naar om naar te kijken, maar tegelijk ook fascinerend’, zegt Jacqueline Gerhardt, die deze natuurvideo maakte van een wesp die een nog levende sprinkhaan opeet.
Egels houden weliswaar een winterslaap, maar ze worden ook geregeld wakker. Hoe help je een egel en wat moet je doen als je er nu een ziet rondscharrelen?
Weet jij alles over sneeuw, ijs en de dieren- en plantenwereld in de winter? Onderbreek dan eventjes je winterrust en daag jezelf uit met de Roots Winterquiz 2024. Je maakt kans op mooie prijzen zoals een verrekijker t.w.v. € 199,95.
Onder onze voeten leeft een fascinerend fossielachtig diertje dat enorm belangrijk is voor de natuur. Roots sprak pissebeddenexpert Matty Berg.
Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober zijn alle vogelaars welkom op Texel tijdens het Dutch Birding vogelweekend. Er is van alles te doen op het eiland. Je kunt mee met excursies, lezingen bijwonen, kijkers testen en zelfs een verrekijker winnen!
De reuzenzwam is een paddenstoel die giga groot kan worden. Zijn aanwezigheid betekent in feite ook het einde van de boom, meestal een oude beuk. Deze reuzendoder kan uitgroeien tot maar liefst een meter!
Goud is een kleur die overal opduikt in de natuur, vooral in de herfst. Van de glanzende veren van de goudplevier tot het warme oktoberlicht dat door goudgeel herfstblad valt: de glans van goud werkt betoverend.
Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe is Dierendag ontstaan?