
Van sociale wintergast tot vechtjas: de meerkoet
De meerkoet is een van onze bekendste watervogels. Met zijn gitzwarte pak en hagelwitte snavel compleet met harnas nestelt deze watervogel de komende maanden in menige sloot.
Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines
De meerkoet is een van onze bekendste watervogels. Met zijn gitzwarte pak en hagelwitte snavel compleet met harnas nestelt deze watervogel de komende maanden in menige sloot.
Roots april bied je volop inspiratie de lente volledig op te snuiven. Van lentewandelen op Ameland en in KempenBroek, tot daslook-hotspots. Podcastvogel is deze keer de kleine plevier. Plus: wat weet jij van de alpenwatersalamander, en van plaagbeestjes in de natuur? Qua fotografie zoomen we in op optisch bedrog en gaaien. Dit en meer, in Roots april. Drie onderwerpen lichten we vast even uit.
Zodra het lente zonnetje warmer wordt, zoals dat de komende dagen gaat gebeuren, vliegen de eerste vlinders rond. Je maakt kans op vijf prachtige soorten…
De grote vos was voorheen zeldzaam in Nederland. Maar de laatste jaren wordt deze fraaie kanjer steeds vaker gezien en plant hij zich nu ook voort. Je maakt nu de beste kans hem te zien.
Natuurfotografen Karin de Jonge en Erik Nevels delen deze keer tips om vennen mooi vast te leggen. Waar water is, is leven. Dat geldt zeker voor vennen.
Dit Natuurshot van de Week – van heikikkers die blauw kleuren – is gefilmd door twee verschillende Roots-lezers: Ellen Stegeman én Jeannet Drenth.
De adder is de enige gifslang van Nederland; het dier is ook de mascotte van het nationale park De Meinweg, een rijkgeschakeerd natuurgebied ten oosten van Roermond. Deze ‘Meinwegadders’ zijn bovendien nét een beetje anders dan hun soortgenoten in de rest van Nederland.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
Speeddate op snelheid: het Natuurshot van de Week – een stel datende hazen – is gefilmd door Ellen Stegeman.
Als de temperatuur rap stijgt, maak je kans op smurfblauwe heikikkers. Ook andere kikkersoorten worden nu wakker, gaan paren en leggen eieren.
Mijlenver van de bewoonde wereld ligt het eiland Zuid-Georgië in de koude wateren rond Antarctica. Het is één van de laatste natuurparadijzen op aarde, en daarmee ook een prachtig monument voor de belangrijke waarde van intensieve natuurbescherming.
De eerste camera’s van ‘Beleef de lente’ gaan komende zondag weer aan. De bosuil bijt het spits af, al heeft ze tot vandaag nog geen ei gelegd. En de zeearend komt ook al geregeld op inspectie. Gaat dat zien!
Als de bomen nog kaal zijn en langzaam hun blad beginnen te ontwikkelen, staan de goudgeel gekleurde slanke sleutelbloemen op lange steeltjes al prachtig op de kale bosbodem te pronken in het vroege voorjaarszonnetje. Maar de vrij zeldzame soorten in Nederland hebben een helpende hand nodig.
Hazen zijn bikkels. Hun paartijd ligt midden in de winter, zelfs al ligt er sneeuw. Maar nu het de komende dagen zachter wordt buiten, krijgen ze het helemaal op de heupen. Dan rennen ze in treinen achter elkaar aan. Geweldig mooi gezicht!
Kunnen mollen zwemmen? Jazeker! Anita Ketel filmde het bij de Driemanspolder. Ze maakte daarmee het Natuurshot van de Week.
In Roots maart barst de lente voorzichtig al los met prachtige wandelingen in het Reestdal & op de Amerongse Berg. Verder een uitgebreide reportage over de wulp, podcastvogel van de maand, en over de unieke adders van De Meinweg. We geven uiteraard weer veel fotografietips, en de lezersfoto’s zijn deze keer van contrasten. Dit en meer, in Roots maart. Drie onderwerpen uitgelicht.
Mollen houden geen winterslaap. Sterker nog: ze gaan juist nu op zoek naar een partner en zijn dus extra actief. Daarom wordt komend weekend de landelijke mollentelling gehouden, inclusief mollenhopen. Doe jij ook mee?
Ze vormen zich naar hun omgeving als water, kunnen bergen verzetten en verbinden alles met alles. Toch krijgen schimmels maar weinig respect. Schimmelkenner en -onderzoeker Vasilis Kokkoris wil daar iets aan doen, Roots sprak hem uitgebreid.