Een nieuwe blogger bij Natuurbloggers! Brand Kurpershoek is fotograaf en stagiair bij Roots. Vanaf vandaag zal hij regelmatig zijn foto’s laten zien en vertellen wat hij al fotograferend meemaakt. Zijn eerste bijdrage is een ode aan de heide. Nu de laatste paarse plukjes verdwijnen en de herfstkleuren de overhand gaan krijgen kijkt Brand nog eenmaal terug naar het schitterende heideseizoen.
De Strabrechtse heide laat zijn laatste glorie zien
DOOR: BRAND KURPERSHOEK
Het is begin september en de heideplanten staan nog half in bloei, de temperatuur zakt en regenwolken stapelen zich aan de hemel op. De zon gaat al snel onder en de ganzen verzamelen zich om hun tocht naar andere oorden te maken.
Dit ervoer ik toen ik over de heide van Eindhoven fietste. Het is een heerlijke plek om doorheen te fietsen, er gebeurt veel om je heen, je hoort de regendruppels druppelen op je regenpak en de ganzen gaggelen.
De heide in de stilte van de vroege morgen. De geur van natuur is altijd fris als je (zoals ik) uit de stad komt, iets dat opvalt zodra je weer terug bent in de stad. De herfsttekenen worden al zichtbaar, bomen vergelen en de heidestruiken raken hun felle paarse kleuren al langzaam kwijt. Dat vind ik jammer, echt een teken dat de zomer ten einde is.
Terwijl ik in de vroege ochtend over de heide fiets valt me op dat de heide meer leeft dan overdag. Ik zie overal vogels en konijnen en de heidestruiken lijken wel paarser dan overdag. Ondanks de regen van de vorige dag is de lucht redelijk open en dun.
Al fietsend mijmer ik wat over de historie van de heidevelden. Veel heidevelden zijn net na de middeleeuwen ontstaan. Ze werden gebruikt om de schapen te laten grazen. De schapenmest werd voor de landbouw gebruikt. Deze vorm van landbouw werd tot begin 19 eeuw gehanteerd. Sinds de komst van kunstmest kwam er steeds minder behoefte aan schapenmest en waren er minder heidevelden nodig. Veel heidegebieden zijn omgezet naar landbouwgrond of bebost.
Inmiddels zijn alle heidegronden (met uitzondering van de legergebieden) die er in Nederland nog over zijn van Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen. Dankzij hun inspanningen kunnen wij nu nog genieten van de paarse bloemen in augustus en september!