Onmogelijke liefdes, ze bestaan ook in het dierenrijk. In Roots een prachtige reportage over onder meer de relatie tussen de olifant & het schaap.
Toen hij nog maar zes maanden oud was, overkwam Themba de olifant in 2008 iets verschrikkelijks: zijn moeder viel van een hoge rots in het Zuid-Afrikaanse natuurreservaat waar ze met haar kudde leefde. Omdat het een kritiek moment was in het bindingsproces tussen moeder en zoon, hoopten de dierenartsen dat de baby zou worden geadopteerd door een andere moeder in de kudde. Maar dat gebeurde niet. Daarop besloten de artsen een surrogaatmoeder voor Themba te zoeken buiten de olifantenfamilie om.
Personeel van het Shamwari Wildlife Rehabilitation Center in Oost-Kaap had met succes een neushoorn zonder moeder ondergebracht bij een schaap. Hierdoor aangemoedigd brachten de natuurbeheerders Themba naar het centrum en leenden bij een naburige boerderij een tam schaap, genaamd Albert.
Waarom een schaap? Je zou denken dat schapen niet de slimste dieren ter wereld zijn, maar qua intelligentie verschillen ze weinig van varkens, die behoorlijk slim zijn. Schapen zijn in staat om na een tijdje individuen te herkennen en onderscheid te maken tussen verschillende emoties op basis van gezichtsuitdrukkingen. Ook reageren ze emotioneel op bekende gezichten van verschillende soorten. Niet vreemd dus dat ze wel eens een verbintenis aangaan met dieren van een andere soort – vooral met olifanten, die zeer intelligent, expressief en sociaal ingesteld zijn.
Het duurde drie dagen van omtrekkende bewegingen en voorzichtige toenadering voordat ze elkaar accepteerden. Het resultaat was de stressvolle start dubbel en dwars waard. “Ik herinner me nog de dag dat Albert de eerste blaadjes van een boom trok waar Themba zich aan te goed deed”, zegt Johan Joubert, directeur van het opvangcentrum. “Op het moment dat ze tegen elkaar aan lagen te slapen, wisten we dat er een band tussen hen was ontstaan. We waren in het begin wel eens bang dat Themba boven op Albert zou gaan liggen en hem per ongeluk zou pletten!”
Wil je weten hoe het verhaal verder gaat? Lees dan de uitgebreide reportage in Roots. Ook hebben we 4 gratis ansichtkaarten bijgevoegd.