Nederland hotspot voor exotische vogels

Paul Bohre

30 december 2022 .

Even wat kleur tijdens deze donkere dagen! Wist je dat Nederland, samen met Vlaanderen, dé hotspot in Europa is voor exotische vogels? Onze regio telt maar liefst 250 ontsnapte vogelsoorten in het wild! 

Sovon Vogelonderzoek Nederland houdt de actuele ontwikkelingen van de Nederlandse vogels bij. Dat gebeurt op basis van een grote hoeveelheid vogeltellingen, grotendeels door vrijwilligers uitgevoerd. Afgelopen tijd stonden ook de ‘exoten’ in de schijnwerpers. Dat zijn soorten die hier niet van nature voorkomen, maar hier door toedoen van mensen zijn gekomen.

Nederland hotspot voor exotische vogels

De grote Alexanderparkiet is de laatste jaren ook een exoot in opmars, vooral in de regio Amsterdam. Foto Paul Böhre

Nederland hotspot voor exotische vogels

Wat blijkt: het aantal exotische vogels is in de afgelopen decennia sterk toegenomen. Rond 1975 broedden er zo’n 100 paren van exotische vogels bij ons, nu zijn dat er 27.000. De algemeenste drie soorten zijn: grote Canadese gans, nijlgans en halsbandparkiet. Zij vormen samen 95 procent van alle exoten. De halsbandparkiet komt van oorsprong uit India en komt vooral in de Randstad voor. De bekende fazant is een andere exoot, die juist iets afneemt in aantal. Hun populatie omvat nog zo’n 20.000-25.000 paren.

Nederland hotspot voor exotische vogels

De opvallend gekleurde rode ibis is de laatste weken ook op diverse plekken gezien in Nederland. Foto Paul Böhre

De meeste ontsnappen

Veruit de meeste exotische vogels zijn afkomstig uit siervogelcollecties. Ze ontsnappen of zijn losgelaten. Tot nu toe zijn er al meer dan 250 uitheemse vogelsoorten in het wild in Nederland waargenomen, waaronder de rode ibis (zie foto). De meeste ontsnapte vogels breiden zich in het wild niet gemakkelijk uit, maar er zijn er die wel succes hebben. Tellingen worden gebruikt om onderbouwde inschattingen te kunnen maken over de risico’s die exoten mogelijk vormen voor inheemse soorten. Of voor schade aan landbouw of infrastructuur.

Grote veranderingen

In het nog steeds te bestellen Roots Vogelmagazine van najaar 2021 worden de meest recente ontwikkelingen geschetst. Zo is de prachtige Japanse nachtegaal vanuit het zuiden bezig om Europa te veroveren. Behoren de kroonkraanvogel en geelvleugelara inmiddels tot onze broedvogels en mag de nijlgans inmiddels (beperkt) bejaagd worden.

Foto bovenaan: rode ibis, foto: Paul Böhre

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...