Wie werd in 1826 in Zalk met een roeispaan vermoord?

Daniël Mulder

15 januari 2022 .

moordzaak

Het is misschien wel de bekendste moordzaak in de natuurwereld. Plaats delict is Zalk in Overijssel. De dader bleek een visser.

Nee, het was niet Bonifacius. Dat was in 754 bij het Friese Dokkum. Het aardige dorpje Zalk (minder dan 1.000 inwoners) ligt in Overijssel, op de zuidoever van de IJssel. In 1826 werd het opgeschrikt door een moordzaak. Een visser voer er in dat jaar rond met zijn roeiboot. Hij meende een otter langszij te zien. Hij aarzelde niet en gaf het beest een welgemikte klap met zijn roeispaan. Dat zou elke visser in die tijd hebben gedaan met zo’n visdief. Het bleek echter geen otter te zijn maar een bever. En zo kwam de laatste bever van Nederland aan zijn einde.

De bever was het slachtoffer in de Zalker moordzaak. Foto: iStock

van 0 naar 3.500

In 1988 keerde deze knager weer terug. Veertig Oost-Duitse bevers werden toen uitgezet in de Biesbosch. Later zijn ook elders in Nederland bevers uitgezet of bijgeplaatst. Met succes, want ruim dertig jaar na de herintroductie van Nederlands grootste knaagdier leven er naar schatting 3.500 bevers in Nederland. Zelfs in sommige steden duikt het zoogdier al op. En mede dankzij de afwezigheid van meppende vissers doet hij het uitstekend.

monument voor de
 bever in Zalk
Over het exacte jaar waarin de laatste bever werd gedood verschillen de meningen. Bij het bevermonument in Zalk staat 1825, veel andere bronnen hanteren 1826.

7 weetjes over de bever

Bijna twee eeuwen lang was hij verdwenen, maar inmiddels woont de bever verspreid over heel Nederland. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met dit bijzondere dier in de vorm van zeven beverweetjes.”

Foto bovenaan: Foto: Daniël Mulder

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...