Om een landschap met rijp te zien, moet je wel bijtijds opstaan. Maar de beloning is groot, als je zo’n schitterend landschap met een ijslaagje kunt fotograferen, ben je je warme bed zo weer vergeten. Tom Kruissink maakte deze foto. Hoe ging hij te werk?
“Het beloofde een mistige dag te worden en omdat de temperatuur rond het vriespunt zou blijven, was er een kans op mooie rijp. Dus ben vroeg uit mijn bed uitgestapt en richting de Engbertsdijksvenen gereden, een prachtig hoogveengebied op 5 minuten rijden van mijn huis in Vriezenveen (Overijssel).
En inderdaad de rijp was er! Ik heb die ochtend genoten van de prachtige sfeer met de rijp. Het landschap heb ik van alle kanten bekeken en heel veel foto’s gemaakt. Uiteindelijk, bij thuiskomst, sprak deze foto mij het meeste aan, deze foto had gewoon de mooiste sfeer.
Eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar het fotograferen van vogels, vlinders en libellen (dus vooral dieren in de natuur), maar af en toe maak ik ook landschapsfoto’s. Zoals deze.”
De technische specificaties
Tom Kruissink gebruikte een Canon 7d camera met een 17-40 mm Canon lens. Het diafragma stond op f/7.1, de sluitertijd was 1/125 en de ISO was 400. De foto is uit de hand geschoten.
Tips
• Houd goed de weersvoorspellingen in de gaten. De combinatie van nachtvorst en mist kan tot prachtige landschappen leiden.
• Denk bij landschapsfoto’s altijd aan lijnen in het landschap. De bomenrij links van het midden van deze foto geeft een fraaie diagonale lijn met veel dieptewerking.
• Een beetje symmetrie, zoals in deze foto het water links en rechts, kan je foto veel krachtiger maken.
Tom Kruissink zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand december wedstrijd. En hij won daarmee de eerste prijs!
Meer inzendingen van de Foto van de Maand wedstrijd bekijken? Klik hier.