Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van april

Adinda van Kuijk

24 maart 2021 .

Vanaf vandaag (donderdag 25 maart) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de chipmunks van Tilburg, zijn we in de ban van slakken, gaan we wandelen in Limburgs beekland en horen we wisenten in Nederland. Lees je mee?

Ook ontdekken we het libellenparadijs in de tuin van Nederland. Wil je libellen zien, dan moet je naar Overijssel. Daar komen immers 65 van de 71 in Nederland voorkomende soorten voor, van watersnuffel tot lantaarntje, van groene glazenmaker en paardenbijter tot platbuik. In zijn prachtige boek Libellen van Overijssel onthult Evert Ruiter het geheim achter Overijssel als libellenparadijs, gesteund door betoverend mooie foto’s van Alex Huizinga. Hieronder een kort fragment uit het artikel:

Tekst Evert Ruiter en Paul Böhre Foto’s Alex Huizinga

“In 2005 verscheen een overzicht van de libellensoorten in Overijssel. Dat was de opmaat voor het forse boek (30×30 centimeter!) dat nu voor ons ligt. Evert Ruiter, hoofdauteur van Libellen van Overijssel: “Een van de redenen dat dit boek niet eerder verscheen was het feit dat er vrijwel ieder jaar weer een nieuwe libellensoort voor Overijssel werd ontdekt. Zoals de kanaaljuffer, de sierlijke witsnuitlibel, Kempense heidelibel en oostelijke witsnuitlibel, om er maar een paar te noemen. En die moesten natuurlijk ook in het boek komen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn we begonnen met schrijven.”

Inmiddels zijn 65 soorten vastgesteld binnen de provinciegrenzen, van uiterst zeldzaam tot zeer algemeen. “Daarmee eindigen we als tweede provincie achter Limburg. De soortenrijkdom is Overijssel is vooral te danken aan de grote diversiteit aan waterrijke gebieden,” aldus Ruiter. “Je vindt hier kleine beekjes, maar ook grote rivieren, hoogveengebieden, laagveenmoerassen, een scala aan andere waterrijke gebieden zoals kanalen, sloten, vennen, poelen en zandafgravingen. En niet te vergeten de plaatselijke hoogteverschillen, zoals de Sallandse heuvelrug en de stuwwallen in Noordoost-Twente. Die zorgen voor kwelrijke milieus aan de flanken. Allemaal ideale factoren, die garant staan voor een zeer diverse libellenfauna.”

Toegenomen interesse

De timing van het nieuwe boek is niet toevallig, want de belangstelling voor het waarnemen van libellen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ruiter: “Ik weet nog goed dat ik zo’n twintig jaar geleden voor het eerst in het Woldlakebos kwam (dat deel uitmaakt van Nationaal Park de Weerribben-Wieden, red.) om er te inventariseren. Ik liep daar helemaal alleen rond, het gebied was nog totaal onontdekt. En ik was toen al aangenaam verrast door het verrassend grote aantal libellensoorten dat hier te vinden was. Nu vliegen er op een mooie dag werkelijk duizenden exemplaren en kom je overal fotografen tegen die deze vliegende juweeltjes vast willen leggen. Ook dankzij Waarneming.nl, waar libellenliefhebbers steeds vaker hun waarnemingen en foto’s op zetten. Uiteraard is het Woldlakebos daarom als wandelroute opgenomen in het boek.”

Het volledige artikel inclusief prachtige beelden lees je nu in ons maart-nummer, dat hier eenvoudig te bestellen is. Extra leuk: je ontvangt nu gratis de mini gids ‘Wandelen in Nederland’ met zes wandelroutes.

En verder nog in de nieuwe Roots van april 2021:

  • Sterren kijken met Govert Schilling
  • Vormfavoriet: spiralen in de natuur
  • Natuurommetje Middelplaat
  • De tuin van Ruurd
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze editie betaal je geen verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto header: Bob Luijks

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...