Heuglijk nieuws voor de lammergier: hij vliegt weer rond boven Nationaal Park Berchtesgaden in Duitsland. De twee uitgezette individuen krijgen de komende jaren gezelschap van soortgenoten – en gaan hopelijk zelf ook zorgen voor nageslacht. De Beierse milieuminister noemt de uitzetting van deze imposante havikachtigen met recht ‘een historische gebeurtenis’.
Na slecht nieuws volgt goed nieuws voor de lammergier
Onlangs haalde de lammergier nog om een trieste reden het nieuws; lammergier Angele kwam in botsing met een windmolen in Wieringerwerf en overleefde dat niet. Tragisch voor deze vogelsoort, die sinds 2015 op de Rode Lijst van de IUCN staat. Gelukkig volgt nu dus dit betere nieuws. Dankzij een Europees introductieprogramma worden er vanaf nu jaarlijks twee tot drie lammergieren uitgezet in Duitsland, gedurende de komende tien jaar. ‘Een historische gebeurtenis’, aldus Thorsten Glauber – de milieuminister van Beieren. Het is voor het eerst sinds 140 jaar dat in dat gebied weer lammergieren leven.
Nationaal Park Berchtesgaden als leefgebied
De lammergieren zullen zich Nationaal Park Berchtesgaden eigen maken als nieuw leefgebied. En daarmee hebben ze het best getroffen. Het park ligt in de Alpen, in het uiterste zuidoosten van Duitsland, en omvat ruim tweehonderd km². Het is beschermd natuurgebied volgens de Europese Vogelrichtlijn. Hopelijk kunnen deze gieren inderdaad via een aaneengesloten verbinding tussen Marokko, de Alpen, de Balkan, Turkije en Centraal-Azië in contact staan met soortgenoten elders. En zullen ze voor (Duits) nageslacht zorgen…
Met zijn reuzenvleugels doet hij ook Nederland aan
De vleugels van de lammergier hebben een spanwijdte van krap drie meter. Hij weegt slechts zo’n vijf tot zes kilogram – dus je snapt meteen waarom deze havikachtige gebruik kan maken van de luchtstromen in de bergen. Toch wordt er nog best regelmatig een gezien boven Nederland, afgaande op het tragische incident onlangs en de gemelde waarnemingen op waarneming.nl. Je moet geluk hebben om er één in het echt te zien. Hieronder zie je ‘m in ieder geval vliegen op videobeelden: een machtig mooi gezicht.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen
- Met zijn gigantische vleugels haalt de lammergier toch nèt niet deze Top 10 van vogels met de grootste spanwijdte. Hij wordt daarin vertegenwoordigd door zijn broer, de monniksgier – met een spanwijdte van zo’n 3,1 meter.
- In 2021 volgt er een documentaire over de lammergier ‘Save the bearded vulture’.
- Meer lezen over vogels? Check Roots Vogelmagazine – bij verzending binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.
BRONNEN: O.A. NU.NL | WAARNEMING.NL
BEELDEN: iSTOCK (FOTO BOVENAAN) | WIM COENE