Bronstige reeën fotograferen is een mooie uitdaging in deze maand. De reeën laten zich tijdens de bronst veel meer zien! Je moet wel over geduld beschikken, anders kun je alleen vluchtende reeën fotograferen. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt er alles over.
“Juli en augustus zijn vaak zomermaanden waar menig fotograaf niet echt blij van wordt. Fotografie staat bij sommigen dan ook op een laag pitje. De zonsopgang die erg vroeg is en de warme, zonnige middagen spreken niet echt tot de verbeelding. Maar toch, ook in deze tijd van het jaar zijn er mooie foto-onderwerpen. Neem nu de bronsttijd van de reeën. Waar je normaal gesproken vroeg in de ochtend of laat in de avond de meeste kans hebt om deze mooie grazers tegen te komen, is dat in de periode van juli en augustus anders. De kans op een ontmoeting overdag is dan ineens een stuk groter!
Kansrijke plekjes
Uiteraard zijn er plekken waar je een grotere kans maakt om reeën aan te treffen. Zoek vooral aan bosranden. Daar waar het bos overgaat in een open vlakte, of een open veld in het bos. Ook tussen de gewassen van een boer, zoals mais en koren kunnen ze zomaar rondlopen, mits er een bos of groenstrook in de buurt is. Omdat het schuwe dieren blijven, hebben ze graag een vluchtroute, vandaar dat de aanwezigheid van een bos belangrijk is. Zo kunnen ze bij onraad snel de beschutting in vluchten. Dus hou je ogen open bij kansrijke plekjes en zoek naar de bruin/oranje kleur van de reeën.
Blauwe bessen boerderij
Eén van mijn bekende kansrijke plekken tijdens de reeënbronst is een blauwe bessen boerderij, gelegen in de bossen van mijn woonplaats. Tussen de struiken van de bessen staat genoeg voedsel en ze bieden ook nog eens veel bescherming en beschutting. Het is daar in deze periode bijna dagelijks ‘raak’. Vanaf de brede wandelpaden kijk je zo tussen de struiken door, die in rechte rijen geplant zijn. Als je dan tussen de struiken een ree op zijn gemak ziet foerageren, dan hoef je eigenlijk alleen nog maar de foto te maken. Klinkt simpel toch?
Geduld
Helaas is het niet zo simpel. Al snel hebben de reeën in de gaten dat er een vreemde in de buurt is. Voor je het weet vluchten ze weg en dat wil je dus echt niet. Mijn strategie om dit te voorkomen is als volgt. Als ik een ree tussen de struiken zie, dan loop ik in eerste instantie rustig door totdat ik uit het zicht ben. Waarschijnlijk heeft het dier mij in het voorbijgaan opgemerkt, maar zag het geen bedreiging. Uit het zicht loop ik zo geruisloos mogelijk terug en zoek beschutting achter de aanwezige begroeiing. Hierbij blijf ik zo laag mogelijk bij de grond. Vanuit deze uitgangspositie maak ik mijn foto’s. Helemaal zonder verstoring lukt zelden. Het geluid van mijn sluiter verraadt mijn positie in veel gevallen, dit zorgt voor de blik richting de camera. Tijdens dit oogcontact blijf ik zo stil mogelijk zitten, totdat het dier in de gaten heeft dat ik geen bedreiging ben en weer verder gaat met zijn bezigheden. Dit kan soms wel tien minuten of langer duren, dus enig geduld is wel vereist.
Techniek
Het bokje op deze foto stond mooi tussen de blauwe bessen. De rijen van de struiken geven een mooie diepte aan de foto. De begroeiing gebruik ik om een zacht, natuurlijk kader te creëren. Hierdoor komt het bokje mooi tot zijn recht. Ik gebruik een zo klein mogelijk diafragma, f/6.3. Omdat er overdag genoeg licht is, hoef ik mijn ISO niet heel hoog te zetten: ISO800. Mijn sluitertijd wordt automatisch berekend door de camera, deze staat op 1/640 seconde. In combinatie met de ingebouwde beeldstabilisatie, is dit ruim voldoende bij een focale lengte van 600mm. De foto is met een 150-600mm lens gemaakt vanuit de hand. Een statief vind ik in dit geval een te grote beperking omdat je snel en geruisloos moet kunnen werken.”
Tips
• Ga gedurende het jaar er ’s avonds eens op uit om gebieden te scouten. Hou dan vooral bosranden in de gaten. Als je eenmaal een aantal plekken weet te vinden waar ze regelmatig te vinden zijn, dan kun je plannen maken voor reeën fotograferen .
• Wees stil en benader wilde dieren niet met wind in je rug. Je wordt namelijk al snel opgemerkt.
• Camouflage is geen overbodige luxe! Bedek zoveel mogelijk hoofd en handen.
• Gebruik geen parfum of geurende deo.
• Maak gebruik van de bestaande vegetatie om jezelf in te verstoppen of om achter te verschuilen. Een schuiltent kan ook, maar bedenk dan wel dat je minder flexibel bent.
• Check bij thuiskomst op teken!