Het verhaal achter de winnende foto: onweer in de Achterhoek

René Alblas

2 november 2021 .

“Als liefhebber van extreem ben ik dagelijks bezig met het weer. En ik ben altijd op de hoogte wanneer er eventuele onweerskansen zijn. Vaak is juni de maand bij uitstek voor onweer in ons land. Dat geldt ook voor deze foto die gemaakt is op 3 juni 2019.

Ik woon in de Achterhoek en aangezien daar maar weinig fotogenieke onweersbuien voorkomen, ben ik vaak op pad in binnen- en buitenland. Maar mocht het dan toch een keer zo ver komen, dan weet ik wel enkele mooie stekjes bij mij in de buurt die prima fungeren als decor voor een mooie bliksemfoto.
Als ik weet dat er weer eens onweersbuien ten oosten van Doetinchem langstrekken ga ik graag naar deze plek bij de Benninkmolen in Doetinchem.”

onweer

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“De foto heb ik genomen met een fullframe spiegelreflexcamera de Canon 5D MK III, het objectief wat gebruikt werd was de 24-70 millimeter omdat ik nog redelijk dicht op de molen stond, diafragma f/5.6, ISO 200 en 19 seconden belichtingstijd.”

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• Als je graag wilt leren hoe je foto’s van onweer wilt maken is het handig om de lucht te leren lezen. Ik ben vroeger begonnen met een boekje waar allerlei wolkensoorten in stonden. Dat is voor mij de basis geweest waar het allemaal mee begon. Natuurlijk kun je via weerkaarten ook een heleboel informatie verzamelen om te kunnen voorspellen waar het zou kunnen gaan onweren.
Maar als het op onweer aankomt blijkt het vaak een zeer lokaal fenomeen te zijn, dus heel lastig te voorspellen door verschillende weermodellen. Daarbij komt het dus wel van pas als je de lucht enigszins kunt lezen.

• Daarnaast is bepaalde apparatuur natuurlijk onmisbaar zoals een camera, statief, een draadontspanner. en een leuke extra gadget is misschien wel de lightningtrigger (voor overdag), die de bediening van de camera overneemt en automatisch de bliksem fotografeert als de camera goed van tevoren is ingesteld.

• Je kunt in je voorbereiding ook fotografische locaties markeren in google maps. Als je in een onbekende omgeving komt is dit erg handig.

• En mijn laatste tip zou zijn wanneer je echt van plan bent om een lange trip te gaan maken dit het liefst niet alleen te doen. Aangezien er meerdere taken komen kijken bij het “stormchasen is dit het handigste als je met een aantal mensen samen bent dan kun je dit mooi verdelen.

Kijk hier voor het verhaal achter een andere winnende foto.

Meer foto’s

Kijk voor alle winnende foto’s nog even naar de complete uitslag van de Natuurfotowedstrijd.

Wil je wat meer weten over de winnende foto’s die te zien zijn de Hortus? Diverse fotografen schreven een mooie toelichting op hun foto.

De Hortus Botanicus Amsterdam is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Je toegangstickets kun je online kopen. De expositie duurt tot en en met 28 november. Let op: voor een bezoek aan de Hortus Botanicus, de winkel of het terras heb je geen ‘coronatoegangsbewijs’ nodig. Voor een bezoek aan de binnen horeca (Oranjerie) of deelname aan evenementen heb je wel een coronatoegangsbewijs nodig.

 

Nu verkrijgbaar: Roots van november 2021

Het nieuwe novembernummer van Roots is nu verkrijgbaar. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...