Walrus voelt zich thuis in Den Helder

Paul Bohre

21 oktober 2021 .

Het jonge walrus vrouwtje Freya dat al een paar weken door de Waddenzee rondtoert, is neergestreken in de kop van Noord-Holland. De walrus voelt zich thuis in Den Helder. ’s Nachts slaapt het dier in de afgeschermde marinehaven, overdag foerageert ze voor de zeedijk en laat zich daar mooi bekijken.

 

Een walrus is een onmiskenbaar groot gedrongen zeezoogdier, met een stierennek en twee grote slagtanden. Die slagtanden kunnen bij de mannetjes (stieren) een meter lang zijn. De huid is dik, ruw en gerimpeld. De jongere dieren zijn donker, bijna zwart, volwassen dieren zijn kaneel of bruinachtig van kleur. Ze worden steeds bleker naarmate ze ouder worden. Een stier kan 2000 kilo wegen, een vrouwtje maximaal 700 kilo.

 

Walrus voelt zich thuis in Den Helder

Een walrus eet tot wel 45 kilo voedsel per dag; hier eet ze vooral schelpdieren zoals mosselen en zwaardschedes. Foto Paul Bohre

23 jaar geleden

Walrussen horen thuis in het noordpoolgebied. Maar de beesten kunnen in hun eentje een verre zwemtocht maken, om uiteindelijk weer terug te keren naar hun geboortegrond. De walrus in de Waddenzee heeft ook Denemarken en Duitsland aangedaan. Het is maar liefst 23 jaar geleden dat in Nederland een walrus opdook.

De vrouwelijke walrus is eerder ook al gezien op Schiermonnikoog, Harlingen en op Terschelling. Het dier rust een poos uit en zwemt dan weer verder. Om de walrus rust te gunnen wordt de omgeving van de rustplek telkens ruim afgezet. Dat is maandag ook in Den Helder gebeurd toen ze daar ook op een toegankelijke plek lag. Maar sinds die tijd heeft ze een andere rustplek ontdekt, midden in de marinehaven waar niemand haar kan storen.

Walrus voelt zich thuis in Den Helder

Een walrus heeft enorme flippers waarmee ze tientallen meters diep kan duiken. Foto Paul Bohre dan minutenlang onder

 

Niet agressief

Hoewel Freya, want zo wordt ze inmiddels genoemd, een imposante verschijning is, doet ze niemand kwaad. “Het zijn geen agressieve dieren, dus laten we haar dan vooral ook geen kwaad doen”, roepen kenners op. Houd zoveel mogelijk afstand en laat haar gewoon lekker haar gang gaan. Er is blijkbaar voedsel zat voor de zeedijk in Den Helder, want ze duikt om de haverklap onder en eet vooral veel schelpen zo te zien. Tot groot genoegen van het toegestroomde publiek, waaronder ook veel kinderen die nog niet eerder ‘zo’n grote zeehond hebben gezien!’

 

Check Waarneming.nl of de walrus nog gezien is.

Benieuwd waar de allerdiepste zeeën en oceanen liggen?

Check Wikipedia voor meer leuke info over de walrus.

Foto header is van Paul Bohre: Freya de walrus met in haar bek een zwaardschede, een soort schelp.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...