Landgoed Slangenburg: wildernis met grandeur

Daniël Mulder

10 november 2022 .

landgoed Slangenburg

Niet ver van Doetinchem ligt het best bewaarde zeventiende-eeuwse landgoed van Nederland, landgoed Slangenburg. De bomen in het omliggende park zijn net zo monumentaal als het kasteel zelf. Roots stippelde er een afwisselende wandelroute uit.

Wandelend op landgoed Slangenburg rijst de vraag of je met terugwerkende kracht meelij moet hebben met Frederik Johan van Baer, die in 1679 het park en de bossen rond het vers door hem verworven kasteel Slangenburg liet aanleggen. Want hij had een landgoed voor ogen zoals wij dat nu beleven. Een landgoed met een beplanting die net zo monumentaal is als het gebouw zelf.

landgoed Slangenburg
Het huidige kasteel werd gebouwd in de 17e eeuw. Delen van een eerdere burcht werden daarbij gebruikt als fundering.

Maar ja, helaas voor Frederik Johan geldt ook voor hem het gezegde ‘boompje groot, plantertje dood’. Hij maakte slechts de prille start mee, met louter jonge bomen. Zijn voldoening moest hij zien te halen uit de realisatie van het grootse plan dat hij had met de omgeving van het kasteel, die tot dan uit niets meer bestond dan – in zijn ogen – kale hei en een zompig beekdal.

Landgoed Slangenburg is uniek

En een groots plan was het. Op wat bekend stond als de ‘Doetinchemse Heyde’ werd een geometrisch lanenstelsel aangelegd met als centrale as een maar liefst anderhalve kilometer lange oprijlaan naar de kasteelpoort. Langs de lanen werden rijen beuken en eiken geplant. Ook werden er werden vijverpartijen gegraven en bossen aangelegd.

landgoed Slangenburg
De beek Beneden-Slinge kronkelt door het landgoed en mondt bij Doetinchem uit in de Oude-IJssel.

De strakke lijnen zijn op veel andere landgoederen later verdwenen toen de grillige Engelse tuin in de mode raakte, als reactie op de periode van de romantiek, waarin werd afgestapt van het idee dat de mens over de natuur diende te heersen. Op landgoed Slangenburg is het oorspronkelijke ontwerp bewaard gebleven en dat is bijzonder. Nergens in Nederland is nog een zeventiende-eeuws parklandschap in combinatie met bijpassende architectuur van het kasteel te vinden van een dergelijke omvang.

Ontdek zelf de natuur rond kasteel Slangenburg

cover gids landgoedwandelingen

Denk bij strakke lijnen en een geometrisch patroon trouwens niet aan het soort park waar met een nagelschaartje de hagen worden geknipt. Slangenburg is veel wilder dan je op basis van de opzet zou verwachten. Zo voert de wandeling al snel na aanvang door een bos waar de natuur volledig haar gang mag gaan.

Wil je dit bijzondere landgoed zelf ontdekken? Je vindt de routekaart en de beschrijving in de Roots-wandelgids De mooiste LANDGOEDWANDELINGEN van Nederland. De gps-track van de wandeling kun je hier gratis downloaden.

Meer natuurwandelroutes van Roots

Foto’s: Niels Kooyman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...