Het gaat slecht met de eikelmuis in Nederland. Vorig jaar werd zijn aantal geschat op een schamele 100 – 150. In GaiaZoo wordt deze slaapmuis daarom – met succes – gefokt. Maar dat volstaat niet om dit knaagdier af te helpen van zijn ernstig bedreigde status: hij moet meer naamsbekendheid krijgen. Vandaar dat 2022 is uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis – en dit kun jij doen om te helpen.
Het Jaar van de Eikelmuis: de noodzaak
De eikelmuis heeft de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ op de Rode Lijst Zoogdieren. Er leven nog maar zo’n 100 tot 150 van deze dieren in Nederland, terwijl dat er in 1950 nog 1500 tot 2000 waren. In heel Europa gaat de eikelmuis achteruit. Om te voorkomen dat hij helemaal verdwijnt zijn meer beschermingsmaatregelen nodig – waaronder dus een grotere naamsbekendheid. Vandaar dat de eikelmuis nu met het Jaar van de Eikelmuis in de spotlights wordt gezet.
Meer onderzoek (naar hun eet- en slaapplekken)
Eikelmuizen leven verscholen in dichte struiken van hellingbossen in Zuid-Limburg. Maar wat ze precíes nodig hebben om te kunnen overleven is onvoldoende bekend. Onder andere GaiaZOO, ARTIS, en DierenPark Amersfoort betalen daarom dit jaar mee aan onderzoek naar de eikelmuis. Om precies te zijn naar de plekken waar ze voedsel zoeken en slapen, en naar hun favoriete bomen en struiken. Doel: het beter inrichten van hun leefgebied in Zuid-Limburg, en zo hopelijk bij te dragen aan meer voortplanting en verspreiding.
Zo help ook jij de eikelmuis
In het Jaar van de Eikelmuis worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de naamsbekendheid van deze slaapmuis te vergroten, en om hem beter te beschermen. Een greep uit de activiteiten:
- Volg een webinar van De Zoogdiervereniging over de eikelmuis, zodat je hem beter leert kennen. En bijvoorbeeld leert waaraan hij zijn naam dankt. De ‘eikelmuis-webinars’ zijn tweemaandelijks, de eerste vond plaats op 27 januari en zie je hieronder. Houd het YouTube kanaal van de Zoogdiervereniging in de gaten voor het volgende webinar.
- Adopteer een eikelmuis bij GaiaZoo
- Zamel in Dierenpark Amersfoort flessen in en lever die in bij een van de inleverbakken. Met het statiegeld wordt onderzoek naar de eikelmuis gesteund.
- Volg in de voorjaarsvakantie in Dierenpark Amersfoort een interactieve lezing over de eikelmuis.
- Geef je kennis over de eikelmuis door. Vertel vrienden, familie en collega’s ook over dit bijzondere dier. Stuur ze bijvoorbeeld deze link.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zo klinkt de eikelmuis
Er leven slechts zo’n 150 eikelmuizen in het wild, bewegende beelden van een eikelmuis in het wild zijn dan ook zeldzaam. Op onderstaande video werd een eikelmuis gefilmd. Je ziet dan goed hoe groot hij is. Kijk de video vooral af, later hoor je namelijk ook welk geluid hij maakt. Mannetjes en vrouwtjes produceren die sociale roepjes, opdat ze elkaar van een afstand kunnen horen. En om mensen af te schrikken, als die te dicht in de buurt komen…
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
BRONNEN: O.A. ZOOGDIERVERENIGING NEDERLAND | NATUURPUNT.BE | DIERENPARK AMERSFOORT | GAIAZOO
BEELD: EDWIN GIESBERS
Meer over de eikelmuis
- In 2017 begon de Limburgse dierentuin GaiaZoo met dit fokproject voor eikelmuizen
- Lees hier waarom de eikelmuis ook wel fruitdiefje wordt genoemd, én waar hij het allerliefste slaapt