Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van maart

Adinda van Kuijk

16 februari 2022 .

Bluethroat (Luscinia svecica) male singing

Vanaf donderdag 17 februari ligt de nieuwe Roots van maart bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de wasbeer die voet aan de grond krijgt, speenkruid in vijf vrolijke hotspots en we gaan lentewandelen in ’t Roegwold. Lees je mee?

Ook zijn we in de ban van nachtvlinders. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel.

Tekst door Marjolein van Rotterdam, foto’s door nachtvlinderexpert Jurriën van Deijk

“Er moet een officiële rode lijst voor nachtvlinders komen, vindt nachtvlinderexpert Jurriën van Deijk. En niet alléén omdat het van die mooie beestjes zijn.” 

Nachtpauwoog. Foto: Jurriën van Deijk

Jurriën van Deijk verslikt zich bijna op mijn vraag of nachtvlinders nog een beetje belangrijk zijn voor hun ecosysteem. “Ze zijn gigantisch belangrijk! Van onschatbare waarde! Zonder nachtvlinders zouden een heleboel vogelsoorten er niet meer zijn; de nachtzwaluw bijvoorbeeld zou niet kunnen leven zonder ze. Ook andere vogels, zoals de koolmees, en andere dieren zoals sluipwespen eten ze. Ze hebben ook een rol in de bestuiving. Ze worden vaak niet op waarde geschat. Mensen gaan aan ze voorbij.” 

Niet alleen omdat het nachtdieren zijn ontgaan ze je – dat zijn ze niet allemaal – maar ook omdat ze vaak geweldige schutkleuren hebben en meesters zijn in mimicry.  Net als vlinders hebben sommige nachtvlinders patronen waardoor ze lijken op gevaarlijke dieren, of zien ze eruit als een ander dier, zoals de hoornaarvlinder. Jurriën: “Maar anders dan de dagvlinders zijn ze met veel meer: zo’n 2.400 soorten, tegenover zo’n 55 dagvlindersoorten.” 

Plakker, mannetje. Foto: Jurriën van Deijk

Man met een missie

Jurriën is met zijn 31 jaar nu al een van de bekendste nachtvlinderexperts van Nederland. Hij was een jaar of 12 toen hij ze voor het eerst waarnam, met dank aan de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie). Hij liep stage bij De Vlinderstichting en nam het onderzoek naar deze nachtdieren over toen de nachtvlinderman van dienst daar vertrok. Jurriën werkt nu zeven jaar bij De Vlinderstichting en is wat je noemt a man with a mission. Twee doelen heeft hij: meer te weten komen over de nachtvlinders en de dieren helpen aan een beter imago. “Om met dat laatste te beginnen, veel mensen denken dat motten dieren zijn die gaatjes maken in hun mooie wollen kleren. Dat klopt niet. Van de ongeveer 2.400 soorten nachtvlinders in Nederland zijn er maar 3 soorten die dat doen. Bovendien doen ze dat alleen in kledingstukken die lang liggen te verstoffen. Toen er nog geen wasmachines waren, waren er veel meer van dit soort motten. Ze verdwenen een beetje toen we onze wollen kleren vaker gingen wassen – wassen doodt de eitjes. Maar toen we (te) veel kleren begonnen te krijgen en sommige kledingstukken nooit meer uit de kast kwamen, kwamen ze weer terug.” 

Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Je leest het nu in ons nieuwste maart-nummer dat hier te verkrijgen is. Wil je meer lezen over nachtvlinders? Hier lees je hoe ze ontsnappen aan vleermuizen en hoe je ze herkent tijdens de jaarlijkse Nachtvlindernacht.

En verder nog in de nieuwe Roots van maart 2022:

  • Vleugje buitenland tijdens natuurommetje op Landgoed De Paltz
  • Nieuwe serie: de beste fotohutten van de Lage Landen
  • Het blauwe hart van de koraaldriehoek
  • CUPOTY: de wereldcup voor macrofotografie
  • Kwestie: kunnen zonneparken zorgen voor meer biodiversiteit?
  • En natuurlijk nog veel meer!

Wil je de nieuwste Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze shop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto bovenaan: Marcel van Kammen