Je tuin, het bos, parken in binnen- en buitenland: overal kun je de meest prachtige botanische foto’s maken. Dat bewijst de fotowedstrijd ‘International Garden Photographer of the Year’, afgekort IGPOTY, ook nu weer. De winnaars van 2021 zijn inmiddels bekend, en wij delen enkele favoriete beelden.
IGPOTY
Deze wedstrijd was een initiatief van vijf leden van de Garden Photographers Association, de eerste editie vond plaats in 2007. Inmiddels is IGPOTY internationaal, en staat ze garant voor de meest mooie botanische foto’s. Je kunt die foto’s zelf ook bewonderen: ze vormen een reizende expositie die in verschillende parken in Duitsland en Engeland te zien is. De aftrap was in de Royal Botanic Gardens in Kew (Londen) – medeorganisator van deze fotocompetitie. De wedstrijd bestaat uit verschillende categorieën, zoals:
- Wildlife in the garden
- The Beauty of plants
- Beautiful gardens
- Breathing spaces
- Trees, woods and forests
Alle winnaars en runner-ups kun je hier bewonderen op igpoty.com. Roots toont je hier een selectie van 13 prachtfoto’s.
Wildlife in the garden
Overall winnaar en winnaar in de categorie Wildlife in the garden
“Ik fotografeerde dit grote witte koolwitje (Pieris brassicae) dat stilzat op een bloemhoofd. De talloze regendruppels creëerden een bokeh effect dat doet denken aan sterrenstof. Het is prachtig hoe een paar druppels water in de lucht zo’n magisch effect teweeg kunnen brengen in een foto.”
Fujifilm X-T3, Fujifilm 80mm macro lens, sluitertijd 1/1800sec, diafragma f/4, ISO 320. Nabewerking: Basic image management, Photoshop.
Magdalena Wasiczek | Trzebinia, Małopolska, Polen
De jury over deze foto:
“Magdalena heeft dit adembenemende, glinsterende lichtspel gecreëerd, en maakt zo van deze bescheiden vlinder iets heel bijzonders. De magie van dit beeld zit ‘m letterlijk in de lucht, waarbij de regendruppels en de macro lens werden gebruikt voor een prachtig effect. Met een foto van dit kaliber is het snel duidelijk waarom dit de derde keer is dat ze de IGPOTY wedstrijd wint, en ik feliciteer haar met deze uitzonderlijke prestatie.”
Tyrone McGlinchey FLS FRSA, hoofd van de jury van de International Garden Photographer of the Year
Derde plek
“Zelfs in een onontgonnen deel van de tuin kan er een plekje gevonden worden om neer te strijken. Zo kan er een perfecte omgeving voor wilde dieren gecreëerd worden. Zoals voor deze heggenmus, die rust tussen de bevroren doorns.”
Nikon D300, Nikon 70-300mm lens, sluitertijd 1/125sec, diafragma f/9, ISO 400. Nabewerking: contrast en saturatie.
Danilo Ernesto Melzi | Padregnana, Lombardije (Italië)
Beautiful gardens
Winnaar
“Het was een bewolkte dag, maar vlak voordat de zon onderging werd deze plek een moment verlicht met de laatste zonnestralen. Tegen die achtergrond van de rusteloze hemel kon ik de moerasplanten vastleggen die aan de rand van de vijver groeien. Gunnera, Darmera, en rietstengels gecombineerd met de vele bomen op de achtergrond, geven een rijkdom aan texturen, kleuren en bladvormen.”
Canon EOS R, Canon 16-35 mm lens, sluitertijd 1/8sec, diafragma f/9, ISO 160. Tripod. Nabewerking: o.a. crop, contrast en saturatie.
Bożena Piotrowska | Arboretum Wojsławice, woiwodschap Neder-Silezië (Polen)
Tweede plek
“Overvloed van de vroege zomer, in de omheinde tuin in Airfield Estate in Dublin, Ierland. Tijdens mijn bezoekjes in de lente en zomer aan deze tuinen is het vaak bewolkt – dat is nu eenmaal Ierland. Deze foto maakte ik in juni op zo’n typische bewolkte dag. Maar juist toen ik wilde weggaan brak er zonlicht tussen de wolken door, en lichtte de zon gedurende zo’n twee minuten de prachtige bloemen op.”
Canon EOS 6D Mark II, Sigma 35mm lens, sluitertijd 1/500sec, diafragma f/8, ISO 250. Nabewerking: crop en contrast.
Anna-Louise Hally | Airfield Estate Gardens, Dundrum, Co. Dublin (Ierland)
The beauty of plants
Finalist
“Een prachtige tint roze zonnehoed (Echinacea purperea), samen geplant met blauwe distel (Eryngium), in een kruidachtige border in Surrey. Ik voegde een ‘soft-tone’ filter toe voor een droomachtig effect.”
Nikon D850, Nikon 105mm macro lens, sluitertijd 1/1250sec, diafragma f/2.8, ISO 200. Nabewerking: textuur en contrast
Jacky Parker | Surrey (Engeland)
Speciale vermelding
“Vroeg in de ochtend in half april was dit kleine groepje kievitsbloemen (Fritillaria) nog bedekt met rijp, in het natuurreservaat Silsombos in België. De opkomende zon verlichtte de achtergrond al, en wekte de delicate bloemen zo weer tot leven.”
Nikon D750, Tamron 150-600mm lens, sluitertijd 1/25sec, diafragma f/11, ISO 100. Beanbag. Nabewerking: crop.
André Verboven | Silsombos, Erps-Kwerps (België)
Breathing spaces
Winnaar
“Dit is het beste uitzicht da tik heb gezien in ‘Peak District’. Het was veel om te bevatten: het vuur van de zonsopkomst, de laag hangende mist, de muur richting het Ladybower Reservoir, en de bloeiende heide. Het was zo’n ‘wow’ moment dat ik altijd zal onthouden.”
Canon EOS 5D Mark IV, Canon 24-105mm lens, sluitertijd 1/10sec, diafragma f/10, ISO 800. Tripod, en een neutraal grijsfilter (0.9). Nabewerking: exposure tool.
Lee Howdle | Peak District National Park, Derbyshire (Engeland)
Tweede plek
“Gedurende het jaar kwam ik vaak terug naar deze landelijke locatie om die lieflijke, ene boom op de heuveltop te fotograferen. Deze keer had ik het geluk om het te zien op een mistige ochtend waarop het vroor en er zacht ochtendlicht was, waardoor de herfstbomen baadden in het delicate licht. De grazende schapen waren een bonus.”
Nikon D850, Nikon 70-200mm lens, sluitertijd 1/3sec, diafragma f/11, ISO 64. Tripod. Nabewerking: aangepaste witbalans, contrast en saturatie en verwijderen bepaalde elementen.
Adam Burton | Devon (Engeland)
Speciale vermelding
Deze fotograaf wist dit bevroren uitkijkje in de omgeving van Chatsworth House in het Peak District vast te leggen, terwijl de zon begon door te breken, op een koude ochtend in november.
Nikon D850, Nikon 70-200mm lens, sluitertijd 1/2000sec, diafragma f/4.8, ISO 100. Nabewerking: Basic image management (Photoshop)
Trevor Haslam | Chatsworth Estate, Derbyshire (Engeland)
Trees, woods & forests
Finalist
“Een perfecte reflectie van de ongelooflijke herfstkleuren, in het Plitviče Lakes National Park – UNESCO Werelderfgoed.”
Canon EOS 5D Mark II, Canon 70-200mm lens, sluitertijd 2.5sec bij f/8, ISO 100. Tripod, polarisatie filter. Nabewerking: contrast tool.
Andrea Pozzi | Plitviče Lakes National Park, Kroatië
Speciale vermelding
“Ik fotografeerde deze enkele beukenboom in zijn schitterende oranje herfstkleur. Ik bewerkte het beeld na zodat hij er nog meer uitsprong.”
Sony α7R Mark III, Tamron 17-28mm lens, sluitertijd 1/8sec, diafragma f/8, ISO 50. Tripod. Nabewerking: lens correctie in Adobe Lightroom, o.a. kleuren wat aangepast.
Timothy Burgess | Bellever Forest, Dartmoor National Park, Devon (Engeland)
Wildflower landscapes
Finalist
“Ik maakte deze foto bij zonsopkomst bij een veld vol met klaprozen in Royal Leamington Spa. Deze specifieke ochtend moest ik het veld ‘delen’ met een andere fotograaf, vrij ongebruikelijk op zo’n vroeg tijdstip in de zomer. Meestal heb ik de velden dan voor mezelf. Dit dwong me om te zoeken naar net wat andere composities dan degenen die ik in mijn hoofd had. Maar dat werkte dus juist goed uit. Ik vond deze plek waar ik het pad van me af zag buigen, in de richting van de mistige boom en de zonsopkomst.”
Nikon D750, Nikon 24-85mm lens, sluitertijd 1.3sec, diafragma f/14, ISO 100. Tripod, Lee Neutraal grijsfilter (0.9), ontspanner op afstand. Nabewerking: contrast tool.
Simon Lea | Royal Leamington Spa, Warwickshire (Engeland)
The world of fungi
Winnaar
“Een groepje van Mycena paddenstoelen versierd met water druppels, en verlicht door een lightpad. Ik creëerde het draaikolk effect van de ‘regen’ door een waterspray te gebruiken.”
Nikon D500, Nikon 105mm macro lens, sluitertijd 1/160sec, diafragma f/8, ISO 1000. Tripod, lightpad, waterspray. Nabewerking: o.a. crop en contrast.
Tony North | Marbury Country Park, Cheshire (Engeland)
Foto bovenaan: Magdalena Wasiczek (C)
Roots Fotografiespecial 2022
Deze Roots Fotografiespecial, van de makers van Roots, helpt om de natuur te leren zien door het oog van een fotograaf, waardoor het genieten van de natuur een nóg intensere ervaring wordt. Met behulp van deze special leer je stap voor stap hoe je de beste natuurfoto’s kunt maken, geven we genoeg inspiratie voor elk seizoen en leer je hoe je kunt spelen met compositie. Een greep uit deze special:
- Nu te fotograferen: inspiratie voor elk seizoen
- Roofvogel gespot? Zo maak je de mooiste actiefoto’s
- Fotograferen met hart voor de natuur
- Het perfecte plaatje: natuurfotografen over hun beste werk
- Techniek uitgelicht: van bokeh tot stacking
- De leukste workshops & fotoreizen
- Praktisch: zo ga je goed voorbereid op pad
- Oog voor detail: tips voor intieme landschapsfoto’s
- Zo fotografeer je wilde bloemen en nog veel meer!
Bestellen doe je eenvoudig online, in de webshop.
Roots Natuurfotowedstrijd 2022
Ben jij wild van natuurfotografie en ga je graag met je camera de natuur in? Roots gaat ook dit jaar op zoek naar de mooiste natuurfoto’s. Van 1 februari tot en met 20 maart 2022 kun je je mooiste foto’s inzenden (maximaal 7) in een of meer van de volgende categorieën: Vogels, Overige dieren, Plantenrijk, Landschap, Insecten, Art of Nature. Doe jij dit jaar mee aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2022?